MINISTRE VUJOVIĆU, SRAM TE BILO: Porodilje plaćaju porez ko da su tajkuni!
Foto: Thinkstock

Ovo ima samo u zemlji Srbiji

MINISTRE VUJOVIĆU, SRAM TE BILO: Porodilje plaćaju porez ko da su tajkuni!

Društvo -
Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Dušan Vujović, zakasnele naknade uplatilo odjednom, pa sada traže deo novca od majki kojima su prihodi naglo skočili

BEOGRAD - Porodilje kojima su u 2014. godini kasnile naknade od države i koje su mesecima živele bez ijednog dinara prihoda sada moraju da plate solidarni porez jer su im zakasnele naknade isplaćene odjednom i prelaze sumu od 60.000 dinara.Poreska uprava Ministarstva finansija, na čijem je čelu Dušan Vujović, ovim porodiljama sada šalje zapisnike u kojim ih obaveštava koliko poreza tačno treba da plate. Uprava se u zapisnicima poziva na Zakon o umanjenju neto prihoda u javnom sektoru prema kojem su prošle godine oporezivane sve zarade veće od 60.000 dinara.- Meni traže da platim 31.320 dinara poreza, što je oko 75 odsto moje plate. Niko me ne pita kako sam prošle godine živela skoro šest meseci bez ijednog dinara prihoda. Toliko dugo sam čekala da mi država konačno isplati naknadu za porodiljsko. Onda sam konačno u jednom mesecu primila 68.000 dinara, a u drugom 102.000. I sada me oporezuju jer je prošle godine na snazi bio zakon prema kojem su se oporezivale sve zarade veće od 60.000 dinara. Pa gde to ima? Prvo nas ostave mesecima bez primanja, a onda moramo da plaćamo porez zato što je država kasnila s uplatom - revoltirano za Kurir priča Nada Bajić Đorđević, profesorka fizike iz Bačke Palanke.

Zabrljao... Dušan Vujović
Zabrljao... Dušan Vujović

Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (USPRV) tim povodom je uputila pismo ministru prosvete i zatražila njegovu zaštitu.- Od nastavnica i učiteljica se potpuno nepravedno, krivicom državne administracije, traži da plate porez. Poreska uprava je prethodnih dana svim našim koleginicama koje su u toku prošle godine bile na porodiljskom odsustvu poslala rešenja. Tako je i u drugim sektorima, ne samo u obrazovanju. Žene kojima je stigao zapisnik bar imaju pravo da se žale, ali one kojima su stigla rešenja sada mogu da potraže pravdu samo pred sudom - kaže za naš list Stevan Jurić iz USPRV.U Ministarstvu rada i socijalne politike odgovaraju da su čuli za ovaj problem, ali da on nije u njihovoj nadležnosti.- Znamo za oporezivanje porodilja, ali mi smo nadležni samo da poslodavcima refundiramo novac, a isplatom naknada za porodilje bavi se Ministarstvo finansija.

Ministarstvo finansijaPOŠTUJEMO ZAKON,NIJE VAŽNO ŠTO SU KASNILE UPLATEIz Ministarstva finansija i Poreske uprave juče nismo dobili odgovore na prosleđena pitanja, među kojima je i pitanje kako su dozvolili da dođe do kašnjenja i zašto sad svoju grešku ispravljaju preko leđa porodilja. Ipak, kako su nam nezvanično objasnili, sve je rađeno striktno po zakonu.- U zakonu se navodi da se oporezuje „mesečni neto prihod“, a to je ukupni prihod isplaćen u jednom mesecu. Zakon ne razmatra da li je to zakasneli prihod od prethodnih meseci, već samo računa prihod koji se određenog meseca našao na računu - objasnili su nam u Ministarstvu finansija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track