Stefanović: Za 24 sata kroz Srbiju prošlo 3.500 migranata
Foto: Marina Lopičić

Manje ih je nego prethodnih dana

Stefanović: Za 24 sata kroz Srbiju prošlo 3.500 migranata

Društvo -
BEOGRAD- Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je za 24 sata kroz Srbiju prošlo 3.500 migranata, a do 19 sati oko 3.000 njih.

"To je značajno manje nego u prehodnom periodu i to pokazuje da su efekti svega onog sto se dešavalo u Parizu i poslednjih dana dali takvu vrstu rezultata. Pretpostavljam da svi čekaju reakciju i kako će se to sve oslikavati na migratorni talas", rekao je Stefanović.

Iz Preševa je sinoć oko 18 sati krenuo voz za Šid sa oko 400 migranata, a iz Adaševaca 12 autobusa sa migrantima pošlo ka Šidu, izjavila je Melita Šunjić iz UNHCR-a.

Ona je rekla da sve protiče nesmetano, ali da ih je manje nego prethodnih dana.Na glavnom graničnom prelazu između Grčke i Makedonije, nedaleko od sela Idomeni, policija je juče odbila više hiljada izbeglica koji su želeli da pređu granicu pošto su Srbija i Makedonija donele odluku da se ograniči protok migranata, odnosno da se ne primaju ekonomske izbeglice, već samo one koji dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

Nekoliko stotina Sirijaca, Avganistanaca i Iračana, držeći pasoše u rukama, prešlo je juče u jutarnjim satima granicu i ušlo u Makedoniju, javila je agencija AP.Izbeglice su se potom uputile ka železničkoj stanici Đevđelija da bi, preko Srbije, nastavili put ka zapadnim zemljama EU.Prema navodima AP, sa grčke strane je ostalo oko 3.000 ljudi.

Iz Grčke od sinoć još pristižu nove grupe izbeglica na granici s Makedonijom, a kod Đevđelije je formirana kolona onih koji pokušavaju da dokumentima dokažu da dolaze iz zemalja u kojima je rat.

Stefanović: Službe vode računa o bezbednosti građana

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ponovio je danas da domaće službe vode računa o bezbednosti građana Srbije, da se prate izbeglički tokovi i da niko od izbeglica nije uneo eksploziv, niti oružje u Srbiju.

"Znamo sta znači izbeglička kolona, trudimo se da budemo pristojni, ali ne zaboravimo bezbednost. Naravno da radimo svoj posao, naš posao je da se bavimo bezbednošću građana, pratimo te tokove, nijedan čovek nije uneo eksploziv, oružje ili bilo šta, niti je počinio takvu vrstu dela u Srbiji", poručio je Stefanović.Ministar unutrašnjih poslova je pozvao građane da prisustvuju pokaznoj vežbi "Štit" odbrambenih snaga Srbije, navodeći da će na njoj moći da vide šta sve Srbija može da pruži u odgovoru na eventualnu terorističku opasnost."Obaveštajno ćemo se truditi da Srbija nikada nema takvu vrstu pretnje", istakao je Stefanović i ponovio da Srbija neće dizati nikakve žice i zidove na svojim granicama.

Kada je u pitanju izbeglička kriza, Stefanović je naveo da Srbija želi da bude deo rešenja, da se u poslednjih nekoliko dana sve više priča o podizanju barijera u zemljama koje su severnije od nas, ali i u Makedoniji, ali da Srbije neće podizati žice i zidove."To je i stav naše vlade, ali naravno da moramo da budemo na oprezu. Ako sledeća zemlja u tranzitu odbije da prima migrante koji ne dolaze iz Sirije, Avganistana i Iraka ne želimo da Srbija bude u problemu šta da radi sa tim ekonomskim migrantima", rekao je Stefanović.Srbija je, kako je dodao, ponudila rešenje, da se na tački ulaza napravi neka vrstu trijaže, da se izjasne zemlje koje dozvoljavaju azil, koji migranti imaju pravo na to i da se tim migranitima obezbedi smeštaj i hrana.

(Tanjug/RTS/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track