Ratko Božović: Na televizijama se gradi javno mnjenje po interesu vladajuće garniture
Foto: Fonewt Dragan Antonic

Kad nema rijalitija, tu su oni

Ratko Božović: Na televizijama se gradi javno mnjenje po interesu vladajuće garniture

Društvo -
BEOGRAD - Televizije u Srbiji imaju veliku moć, ali moć koja je u tuđim rukama, odnosno u rukama kapitala i političkih elita, ocenio je danas sociolog Ratko Božović povodom Svetskog dana televizije.

"Suštinski, mi imamo najviše zabave i razonode u svim medijima, a ostaje pitanje kakva je obrazovna i informativna funkcija i tu ćemo videti velike slabosti. Televizije nisu autonomne da uspostave istinu o realnosti i kritičku javnost. Nema diskusije i rasprave. Na televizijama se gradi javno mnjenje po logici i interesu vladajuće garniture, jer oni su neprekidno prisutni, kad tu nije rijaliti program", kazao je Božović.

On je ocenio da stanje u medijima u Srbiji nikada nije bilo gore i da je čak i 1990-ih godina postojala nekakva alternativa, opozicija ili drugačije mišljenje i da je "kritička pozicija danas potpuno nestala". Božović je ocenio da su televizijske ili kulturne potrebe publike u korelaciji sa materijalnim stanjem društva.

"Tu su elementi straha koji je prisutan. Atmosfera u društvu nije dobra i podsticajna i nije ona koja bi nagonila i te medije da budu drugačiji", kazao je Božović. Svetski dan televizije ustanovila je 1996. Generalna skupština Ujedinjenih nacija i pozvala države-članice da toga dana aktivno razmenjuju program, sa akcentom na teme mira, sigurnosti, društvenog i privrednog razvoja i poboljšanja kulturne razmene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track