Vučić od ponedeljka u zvaničnoj poseti Kini
Foto: AP 2015

U centru pažnje kineske investicije u Srbiji

Vučić od ponedeljka u zvaničnoj poseti Kini

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće od ponedeljka, na poziv kineskog premijera Li Kećijanga, u zvaničnoj poseti Kini, u okviru koje će učestvovati na 4. samitu šefova država i vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope.

Kako je izjavio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei, Vučić će boraviti u Kini od 23. do 28. novembra, a samit će biti održan 24. i 25. novembra u gradu Sudžou. Uoči posete, Vučić se sastao sa kineskim ambasadorom Li Mančangom i tom prilikom je bilo reči o najavljenim suretima sa kineskim predsednikom Si Djinpingom i premijerom, u kojima će u centru pažnje biti kineske investicije u Srbiji, infrastrukturni projekti, kao i saradnja u oblasti obrazovanja, nauke i turizma.

Kineski premijer boravio je u Beogradu decembra 2014, i to i u bilateralnoj poseti Srbiji, ali i radi učešća na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Bila je to prva poseta jednog kineskog premijera Srbiji posle 28 godina. Kao gest posebnog uvažavanja predsedniku kineske vlade uručena je tada Povelja počasnog građanina Beograda.

Kina je, prema sporazumu koji su ranije potpisali predsednici dve zemlje, strateški partner Srbije, pri čemu ekonomska saradnja dobija sve širi značaj. Ta zemlja, koja je početkom ove decenije postala druga po veličini nacionalna privreda u svetu, posle SAD, a istovremeno je i najveći industrijski proizvođač u svetu i zemlja sa najvećim deviznim rezervama, već duži niz godina je najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije u Aziji. Ekonomska saradnja Srbije i Kine zasniva se na bilateralnim spoljnotrgovinskim osnovama i infrastrukturnim projektima finansiranim iz kreditnih linija kineske EXIM banke i Fondacformiranog u okviru Mehanizma saradnje Kina-zemlje centralne i istočne Evrope.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije u periodu januar - septembar 2015. godine, N.R. Kina je u uvozu četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije. Inteziviranje kontakata srpskih i kineskih privrednika rezultat je sastanka srpskog i kineskog premijera u Beogradu, decembra 2014, odnosno mesta koje Srbija ima u investicionim planovima Kine za ovaj deo Evrope.

Prilikom ranije posete premijera Vučića Kini, septembra 2014, predstavnici Sinomach-CNEEC izrazili su zainteresovanost i za rekonstrukciju TE Veliki Crljeni (KolubaraA), za projekat Kolubara B, i predali pismo o namerama za ulaganje u IMT, IMR i DMB. U okviru saradnje u oblasti telekomunikaicja, kompanija ZTE predstavila je Ministarstvu plan za razvoj i modernizaciju Nacionalne širokopojasne mreže Srbije.

Dve države su prošlog decembra potpisale 13 sporazuma u najrazličitijim oblastima: od razmene najsavremenijih tehnologija do termoelektrana, ali i izvoza jagnjećeg mesa u Kinu. Srbija je od Kine dobila donaciju vrednu 35 miliona juana, a sa Eksim bankom dogovoren je još povoljniji kredit za izgradnju novog bloka u TE "Kostolac", sa produženim grejs-periodom sa pet na sedam godina, a kamata spuštena sa tri na 2,5 odsto.

Jedan od projekata kojem se pridaje posebna pažnja jeste modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, a prošle godine otvoren je most Zemun-Borča, koji su zajedno sagradile srpske i kineske kompanije. Dve zemlje, kako je tokom prošlogodišnjeg samita rekao premijer Vučić, teže da vode nezavisnu politiku i politiku mira, ne ugrožavajući bilo čiji teritorijalni integritet. Srbija i Kina imaju veoma dobre političke odnose, koje će unapređivati, odlično se razumeju i slažu po svim ključnim i političkim pitanjima, rekao je tada Vučić.

Prema njegovim rečima, Kina poštuje opredeljenja, politiku i evropski put Srbije i tretira je onako kako "bismo voleli da nas svi tretiraju - kao samostalnu, nezavisnu i slobodnu zemlju". Kineski premijer je tada potvrdio da postoji tradicionalno prijateljstvo dve zemlje, kao i poštovanje i razumevanje o pitanjima od centralnog interesa. "Želimo da naše prijateljstvo naslede buduće generacije", poručio je Li prošlog decembra. Zvanični Peking ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a nedavno je bio i protiv članstva Kosova u Unesku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track