RODOLJUB ŠABIĆ: Mediji puni informacija koje ne bi smeli da imaju!
Foto: Fonet

OŠTAR

RODOLJUB ŠABIĆ: Mediji puni informacija koje ne bi smeli da imaju!

Društvo -
Dobijaju ih od vlasti. Insistiram na odgovornosti onih koji daju podatke, od medicinske dokumentacije do rezultata poligrafa

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ukazao je da u Srbiji u medije „kuljaju informacije koje u njima ne bi smele da se nađu - od medicinske dokumentacije do rezultata poligrafskog ispitivanja“.U intervjuu za agenciju Beta on je upozorio da se na taj način krši zakon, ali i Kodeks novinara Srbije, u kom se navodi da će se mediji uzdržati od iznošenja poverljivih informacija, čak i onda kada ih organi vlasti učine dostupnim i precizira da „greška organa vlasti nije dozvola za kršenje etike“.Kršenje Ustava- Insistiram na odgovornosti onih koji te podatke daju medijima. Mediji ih dobijaju od organa vlasti, čije bi obaveze prema zaštiti podataka o ličnosti morale da budu čvršće i kvalitetnije - kazao je Šabić.On je podsetio da Ustav izričito zabranjuje obradu podataka o ličnosti, osim ako cilj njihovog prikupljanja nije u skladu sa zakonom.- Svakako nije svrha prikupljanja medicinske dokumentacije i podataka da ih neko distribuira u medijima sa nacionalnom frekvencijom. To je, uzgred budi rečeno, i krivično delo - član 146 Krivičnog zakonika - naveo je poverenik.Šabić je ukazao i na krivične prijave koje je institucija na čijem je čelu u sličnim situacijama podnosila. Tužilaštvo nijednu nije odbacilo, ali nijedna se nije završila optužnicom, već „skupljaju prašinu i verovatno će zastariti“.

Na Pinku čitao medicinske izveštaje... Dragan J. Vučićević
Na Pinku čitao medicinske izveštaje... Dragan J. Vučićević

BahaćenjeOn je kazao i da javna preduzeća, poput da javna preduzeća, poput „Telekoma“, „Srbijagasa“, „Železnice“ i EPS troše milione državnog novca za plaćanje kazni jer izbegavaju da dostave podatke o poslovanju i pozvao Vladu da reaguje i omogući pristup podacima:- Vlada bi trebalo da se eksplicitno izjasni pošto je njena dužnost da po potrebi prinudno obezbedi izvršenje rešenja poverenika, a ona to ne čini. Reč je o milionskim iznosima budžetskih sredstava - naglasio je poverenik.(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track