ŠABIĆ U AKCIJI: Pokrenuo postupak zbog spiskova viška radnika u MUP
Foto: Božidar Petrović

Nadzor po službenoj dužnosti

ŠABIĆ U AKCIJI: Pokrenuo postupak zbog spiskova viška radnika u MUP

Društvo -
BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako se navodi u saopštenju iz njegove kancelarije, Poverenik se obratio Sindikatu srpske policije i ukazao na to da je u MUP-u u toku prikupljanje i obrađivanje podataka o zaposlenima u cilju pravljenja spiskova u svrhu otpuštanja i zatražio mišljenje o zakonitosti ovakve obrade podataka o ličnosti od strane MUP.

Poverenik, u potpunosti podržava sve napore usmerene na neophodnu reformu MUP-a i unapređenje njegovih kapaciteta. Međutim, njegovo stanovište je da obrade podataka koje se vrše u tu svrhu moraju biti u svemu u skladu sa odredbama Ustava i zakona.

"S tim u vezi, MUP, u skladu sa članom 110. st.1 Zakona o policiji (ZOP) raspolaže izričitim zakonskim ovlašćenjem za obradu zakonom utvrđenih podataka o ličnosti u jasno opredeljenu svrhu, odnosno rešavanje o radno-pravnom statusu zaposlenog.Međutim, obrada nekih podataka o ličnosti u postupku bezbednosnih provera, kao aktivnosti MUP, nije na adekvatan način propisana zakonom, nisu na jasan i nedvosmislen način opredeljeni vrsta podataka koji se obrađuju u ovom konkretnom postupku, ko vrši obradu ovih podataka, način njihovog prikupljanja i čuvanja, rokovi čuvanja i upotrebe itd", naveo je Šabić.

On je, kako ističe, o ovom problemu u poslednjih nekoliko godina u više navrata obaveštavao javnost, apelujući na nadležne da bezbednosne provere urede zakonom.Dodaje da je članom 111. stavom 4. ZOP propisano da se postupak bezbednosnih provera i sadržina obrazaca koji su u funkciji postupka uređuju aktom ministra. "Međutim, imajući u vidu odredbe člana 42. Ustava Republike Srbije, kao i nedvosmislenu konsekventnu Odluku Ustavnog suda, donetu u postupku koji je pokrenuo Poverenik (IUz-41/2010 od 30.5.2012.), to je u suprotnosti s Ustavom, podzakonskim aktom ne može se uređivati obrada podataka o ličnosti", ističe.

U konkretnom slučaju, poručuje, moguće je vršenje brojnih obrada raznorodnih podataka o ličnosti zaposlenih (bezbednosne provere, podaci o krivičnim postupcima u toku, podaci o okončanim krivičnim postupcima, podaci o članovima domaćinstva, njihovim sklonostima itd), primenom Pravilnika o postupku bezbednosne provere i sadržini upitnika, dakle na osnovu podzakonskog akta."S obzirom da ovakva vrsta obrade podataka o ličnosti može predstavljati specifičan, ne mali rizik ugrožavanja prava na zaštitu podataka o ličnosti zaposlenih u MUP-u,

Poverenik je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora, a o rezultatima će po okončanju postupka obavestiti javnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track