DANAS SLAVIMO SPIRIDONA ČUDOTVORCA: Svetac koji je vaskrsavao mrtve i predviđao budućnost
Foto: Wikipedia

Crkveni praznik

DANAS SLAVIMO SPIRIDONA ČUDOTVORCA: Svetac koji je vaskrsavao mrtve i predviđao budućnost

Društvo -
Sveti Spiridon Čudotvorac je na sebe malo trošio, a sve što je imao delio je bednim ljudima.

Božjom silom izveo je velika čuda: spustio je dažd u sušno vreme, zaustavio tok reke, vaskrsao nekoliko mrtvaca, iscelio cara Konstantina od teške bolesti, video i čuo božje anđele, predviđao buduće događaje i tajne ljudskog srca.

Rođen je na Kipru 270. godine. Živeo je u vreme cara Konstantina Velikog. Otac i majka su mu bili seljaci, jednostavni i prostodušni, pa su mu i samom jednostavnost i prostodušnost ostale vrline do kraja života, iako se u međuvremenu uzvisio do episkopa u mestu Trimitusu.

Oženio se u mladosti, i imao ćerku Irenu (Irinu), kad mu je žena umrla, on se predao službi Bogu kao i njegova ćerka.

Učestvovao je na Prvom saboru u Nikeji, i tu se istakao jasnim i jednostavnim ispovedanjem vere, kao i čudesnim moćima kojima je povratio mnoge jeretike u hrišćanstvo. Umro je 348. godine, a njegove mošti se čuvaju na Krfu.

Inače, na današnji dan biće poslednji pun mesec ove godine i to na dan kaotličkog Božića. Pojaviće se već sa prvim sumrakom i sijaće u punom sjaju čak i malo nakon izlaska sunca. Zbog hladnih decembarskih dana, naziva se još i Hrastov i Hladni mesec, a zbog toga što je u pitanju poslednji pun Mesec u godini, poznat je i kao Duga mesečeva noć.

Ovaj fenomen poslednji put je zabeležen 1977. godine, a neće se ponoviti sve do 2034, zato iskoristite priliku i uživajte u retkoj pojavi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track