SAŠA JANKOVIĆ: Incident u tramvaju nedopustiv, nezakonit, neljudski
Foto: Nebojša Mandić

Osuda izbacivanje Vesne Nestorović iz vozila GSP

SAŠA JANKOVIĆ: Incident u tramvaju nedopustiv, nezakonit, neljudski

Društvo -
BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković kaže da su osobe sa invaliditetom možda najugroženija grupa u Srbiji koja svakodnevno ostaje uskraćena za niz svojih prava i ocenjije da su incidenti u beogradskom prevozu pokazali koliko nam je svest po tom i nekim drugim pitanjima jako niska.

Predstavnica Udruženja slepih i slabovidih Srbije "Beli štap" Vesne Nestorović u pratnji psa vodiča izbačena je u ponedeljak iz autobusa gradskog prevoza. Podsećajući da je ove godine donet Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, što je jedan od retkih pozitivnih pomaka u toj oblasti, on je istakao da je dobro što se GSP izvinio putnici.

"To je jako dobro i jedino normalno što se moglo desiti u ovakvj situaciji'', rekao je Janković.

On je ocenio da su incidenti u beogradskom prevozu pokazali koliko nam je svest po tom, ali i nekim drugim pitanjima jako niska. Prema njegovim rečima, to se moglo videti na osnovu ponašanja vozača, ali i nekih putnika.

Ombudsman je najavio da će se postarati da sve lokalne samouprave dodatno obaveste javne prevoznike o zakonskim odredbama i njihovoj obavezi da ih poštuju.

''Nadam se da će to smanjiti mogućnost da se ovakvi nedopustivi, nezakoniti i krajnje ružni događaji ponove'', rekao je Janković napominjući da kao građani moramo biti svesni svojih i tuđih prava.

Pas vodič i slepa osoba.STOP TIRANIJI! Shareeeee!!!

Posted by Vuk Mlinar on Tuesday, 29 December 2015

Kako je ocenio, državni organi, pre svega, organi lokalne samouprave, pa i oni koji obavljaju nekakvu javnu službu moraju biti svesni zakonskih propisa, ali moraju da budu i odgovorni za nepoznavanje tih propisa.

''Nadam se da će ovaj ružni događaj, ne samo nezakonit, već i duboko ljudski ružan zbog svih okolnosti, na neki način doprineti da se svest po ovom pitanju ipak promeni'', rekao je Janković.

On je naveo i da se nada da će svi, uključujući nevladine organizacije, građane i državne organe, preduzeti sve što je moguće da takvih situacija bude što manje i da se nikad više i ne ponove.

Incident u prevozu osudili su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, kao i gradski menadžer Goran Vesić.

Nestorović je u ponedeljak, u 15.30 sati, na stajalištu kod Kalenić pijace, ušla u aubotus na liniji 25P, u pratnji psa vodiča. Vozač koji je upravljao tim vozilom je tražio da napusti vozilo, a kasnije je, u izjavi, naglasio da je to učinio jer je autobus bio prepun putnika i bio je zabrinut za njihovu bezbednost, jer pas nije imao zaštitnu korpu.

Nestorović je juče ponovo doživela istu neprijatnost u tramvaju na liniji 14.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja