ANTIĆ: Energetska situacija u Srbiji stabilna, neće biti restrikcija
Foto: Damir Dervišagić

Obilazak beogradski elektrana

ANTIĆ: Energetska situacija u Srbiji stabilna, neće biti restrikcija

Društvo -
BEOGRAD - Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je sinoć da je ukupna elektroenergetska situacija u Srbiji apsolutno stabilna i poručio da neće biti nikakvih restrikcija.

Antić je, tokom obilaska beogradskih elektrana, izjavio da se proizvodnja električne energije odvija po maksimalnim planovima.

"Apsolutno za restrikcijama ne postoji bilo kakva potreba.

Naša proizvodnja se realizuje po planovima i svi naši bilansi su tako postavljeni da restrikcije nisu deo nijednog scenarija u ovom ili bilo kom trenutku u okviru elektroprivrede i naših energetskih kompanija", naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, juče i danas je realizovana proizvodnja u termosektoru "preko 92 miliona kilovat sati struje, što su istorijski maksimumi".

"Ukupan jučerašnja proizvodnja je bila 108 miliona, potrošnja 106 i očekujemo da ćemo slične podatke imati i za današnji dan", kazao je ministar. Snabdevanje gasom se odvija potpuno normalno i sve toplane u Srbiji rade u punom kapacitetu, rekao je Antić.

On je istakao da je stanje u distributivnoj mreži apsolutno stabilno i trenutno na celoj teritoriji Srbije imamo ispod 0,01 odsto kvarova, što znači da je to samo nekoliko stotina odnosno ispod 300 potrošača koji trenutno imaju neki poremećaj u snabdevanju električnom energijom.

"Imamo 150 dežurnih ekipa u okviru Elektroprivrede Srbije, koje su apsolutno spremne da u svakom trenutku reaguju i u nakraćem vremenu otklanjaju kvarove bez obzira na loše stanje na putevima i činjenicu da po tom pitanju postoji dosta problema", rekao je Antić. Prema njegovim rečima, slično je i sa Elektromrežama Srbije pošto su svi njihovi kapaciteti maksimalno podignuti, a pripravnost apsolutna.

"Želim da pohvalim sve zaposlene u EPS - u i EMS-u, jer u ovom teškom danu su pokazali izuzetnu spremnost da brzo reaguju i da u najkraćem vremenu otklanjaju sve kvarove.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da su Beogradske elektrane izvršile dobar remont i da je Grad Beograd u 2015. uložio rekordnu sumu novca i sada se vidi da sistem dobro funkcioniše.

"Videli smo da nema iskakanja iz sistema i da je stabilno snabdevanje toplotnom energijom na teritoriji celog Beograda, a broj reklamacija je ispod standardnog za ovo doba", kazao je Nikodijević.

On je naveo da je od četvrtka uveče uveden 24-časovni režim grejanja kada su temeprature pale ispod nule i istakao da će tako biti sve dok temeprature u Beogradu budu niske.

Nikodijević kaže da će, prema vremenskoj prognozi, u nekim delovima grada biti ispod 10 stepeni i poručio da su Beogradske elektrane apsolutno spremne. On je rekao da ima dovoljno energenata i da obavljen remont svih postrojenja. Član Gradskog veća Dragomir Petronijević je rekao da Beograđani ne moraju da brinu i da će stanovi ostati topli.

"Trenutno trošimo tri miliona i 100 kubnih metara gasa, za struju je predviđeno tri miliona i 300, 1.900 megavata smo proizvodili danas, sutra ćemo 2.100 megavata proizvoditi i iz toplana će izlaziti temeperatura od 97 celzijusa, što se nije desilo u prethodnih 20 godina", naglasio je Petronijević.

On je kazao u tom periodu nije bilo ovakvo nevreme - niske temeprature u kombinaciji sa snegom i olujnim vetrom. Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić je rekao da su svi sistemi u punom pogonu i da svi toplotni sistemi rade dodajući da je potrošnja energenata uobičajena za ovakve vremenske uslove.

"Učinićemo sve napore, jer su svi zaposleni angažovani u punom kapacitetu, da očuvamo energetski sistem i da pomognemo da Beograđanima bude toplo, a da naš energetski sistem može da iznese ove teške vremenske uslove", poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track