Obradović: NUNS podnosi prijavu protiv ministra Stefanovića
Foto: Fonet

Pres konferencija Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Obradović: NUNS podnosi prijavu protiv ministra Stefanovića

Društvo -
BEOGRAD - Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je da će NUNS danas podneti prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku.

Stefanović je u petak, gostujući na Radio televiziji Srbije izneo informaciju da će se narednih dana u javnosti povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića.

"Predsednik jednog novinarskog udruženja, neću reći kojeg, treba u javnosti da se pojavi i to kaže kao jednu skandaloznu stvar", naveo je Stefanović.

On je dodao da ne postoje indicije, niti dokazi da se tako nešto dogodilo, ali da će institucije, pre svega tužilaštvo raditi svoj posao i u ovom slučaju.

"Zabrinuti smo zbog ovoga i tražićemo da nadležni organi ispitaju optužbe da se novinari prate bez zakonskog osnova", rekao je Obradović na konferenciji za novinare. On nije želeo da otkrije identitet novinarke koja je navodno praćena i radnika MUP-a koji je podneo prijavu jer, kako je rekao, želi da skrene pažnju javnosti sa pojedinaca na pojavu.

Konferencija na ivici incidenta

Obraćanje Vučićevića izazvalo je negodovanje jednog dela prisutnih, koji su mu dobacivali "Dajte mu sendvič", "Nemojte nas maltretirati", "Popijte nešto i smirite se". . . Obradović nije želeo da obelodani identitet novinarke i policajca, navodeći da je cilj NUNS-a da ukaže na pojavu, a ne na aktere.

Novinarka Antonela Riha pitala je da li je novinarka znala da je praćena i šta je sada sa njom, a Obradović je naveo da nije znala i da u ovom trenutku nema obezbeđenje. Obradović je inače objasnio da će krivičnu prijavu podneti sa ciljem da se utvrdi na koji način je ministar Stefanović došao do informacija, koje je nedavno izneo u javnost, da će predstavnik jednog novinarskog udruženja izaći sa tvrdnjama o praćenju jedne novinarke. Obradović je kazao da je neposredan povod za konferenciju za novinare krivična prijava radnika MUP-a, koji je navodno bio svedok događaja koji se navode u krivičnoj prijavi protiv Stefanovića.

"U prilogu krivične prijave nalazi se kopija beleške kojom se dokumentuje navodno nezakonito praćenje novinarke. Ta beleška otvara brojna pitanja, a jedno od njih je da li je koleginica jedini slučaj", rekao je Obradović, objasnivši da mu se podnosilac prijave prvi put obratio 4. januara ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track