VLADI SRBIJE VAŽNIJI ARAPI: Za 22 miliona dolara mogli da isplate 246.000 penzija
Foto: Nemanja Pančić I Thinkstock

Poklon Er Srbiji, a mogli da usreće narod

VLADI SRBIJE VAŽNIJI ARAPI: Za 22 miliona dolara mogli da isplate 246.000 penzija

Društvo -
Loša im računica Od 22 miliona dolara duga koje je Vlada Srbije sugerisala da Aerodrom otpiše „Er Srbiji“ mogli su da isplate 704.000 dečjih dodataka ili 117.000 minimalnih ličnih dohodaka

BEOGRAD - Za 22 miliona dolara, koliko je Vlada Srbije kroz opraštanje duga poklonila „Er Srbiji“, u kojoj 49 odsto akcija ima „Etihad ervejz“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, moglo je da se isplati 246.000 najnižih penzija, 37.300 dece bi išlo godinu dana besplatno u vrtić, a isplaćeno bi bilo i 704.000 dečjih dodataka.Ali očigledno da to nije bio dovoljan motiv za Vladu Srbije. Veći motiv bio je da se „Er Srbija“, u kojem je suvlasnici bogati Arapi, učini profitabilnom na papiru, pošto je premijer Aleksandar Vučić više puta obećao da će to biti uspešno preduzeće. Zato nije čudno što je Vlada Srbije 30. decembra naložila da se oprosti dug koji je „Er Srbija“ imala prema Aerodromu „Nikola Tesla“ od 22 miliona dolara, što je prva objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije Krik. S ovim poklonom „Er Srbija“ će za 2015. prikazati profit od oko četiri miliona evra, a u suprotnom bi bila gubitaš, s manjkom od oko 16 miliona evra.Bilo bi i za bolesneA penzioneri, najsiromašniji, nezaposleni, najgladniji moraće da pričekaju. Da je Vlada rešila da ta 22 miliona dolara iskoristi na drugi način, onda bi oko 73.000 osoba koje zbog povrede ili bolesti ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe bez tuđe nege moglo da dobije po dve mesečne naknade.Novac dat „Er Srbiji“ oberučke bi prihvatili sadašnji, ali i budući korisnici dečjeg dodatka ili oni koji se hrane u narodnim kuhinjama širom Srbije, jer bi moglo da se za njih spremi čak 24,6 miliona obroka. Pomoć bi obradovala i roditelje koji muče muku da plate vrtić svakog meseca ili da kupe lekove za mališane.

A ispred njih pun sto... Mohamed bin Zajed i Aleksandar Vučić
A ispred njih pun sto... Mohamed bin Zajed i Aleksandar Vučić

Poboljšanje ishrane

Nadežda Satarić, predsednik udruženje građana „Snaga prijateljstva - Amiti“, koja se brine o starima, kaže za Kurir da 22 miliona dolara nije mali iznos, naročito ako se uzme u obzir to da je reč o kompaniji koja, prema rečima zvaničnika iz Vlade, ostvaruje profit.- U ovoj zemlji je toliko siromašne dece, kojima bi deo od tog novca dobrodošao da poboljšaju kvalitet ishrane, da kupe sve za školu, za lečenja dece, čiji roditelji nemaju novac da im obezbede sve dijagnostičke procedure i troškove lečenja koje ne pokriva Fond za zdravstvenu zaštitu. Nije mali broj siromašnih starijih ljudi bez primanja, kojima je tim novcem mogao da se obezbedi deo ogreva, hranu ili lekove - smatra ona.

Sukob interesa prijava protiv Branka Drčelića „ER SRBIJA“ NAPRAVILA DUG OD 79,6 MILIONA EVRAAgencija za borbu protiv korupcije potvrdila je za Kurir da je primila prijavu protiv Branka Drčelića zbog sukoba interesa jer istovremeno servisira javni dug „Er Srbije“ u svojstvu direktora Uprave za javni dug i kontroliše poslovanje kao član Nadzornog odbora „Er Srbije“. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, prema određenim tumačenjima, takvu situaciju zabranjuje. Država Srbija je 2014. preko Uprave za javni dug, kojom upravlja Drčelić, na sebe preuzela plaćanje duga „Er Srbije“ prema „Aerodromu“ od 4,2 milijarde dinara ili 35 miliona evra, što je omogućilo avio-prevozniku da ima profit od 2,7 miliona evra, a u stvari je u 2014. godini napravila gubitak od 79,6 miliona evra.

A MOGLI SU DA USREĆE NARODNAJNIŽA PENZIJA 10.000 dinara iznosi minimalna penzija246.000 penzija bi moglo da se isplatiMINIMALAC21.000 dinara je visina minimalcamoglo bi da se isplati 117.000 minimalacaNARODNA KUHINJA100 dinara košta jedan obrok24,6 miliona obroka bi moglo da se podeliMESTA U VRTIĆU5.500 dinara je cena vrtića37.300 dece besplatno bi moglo da ide u vrtić cele godineTUĐA NEGA15.000 dinaraje nadoknada za tuđu negu164.300 jednokratnih isplata bi moglo da se ostvariDEČJI DODATAK2.622 dinara je mesečna nadoknada885.000 dodataka bi moglo da se isplatiSOCIJALNA POMOĆ7.900 dinara je visina pomoći311.900 mesečnih uplata bi moglo da se izvršiFOND ZA LEČENJE DECE U INOSTRANSTVU7.000 evra je prosečno trošeno za lečenje jednog deteta2.860 dece bi moglo da ode od tih para na lečenje

ReagovanjaNenad Đorđević, kuvarPo našoj grbačiAko ne platiš na mostu, platiš na ćupriji. Dođe mu isto kao onaj otpis od pariskog duga. Uvek po grbači naroda.Slobodan Marić, ekonomista Nema za nas boljitkaKako može da bude u redu?! Opraštaju takve stvari. Nema boljitka dok se novac ne uloži u nešto što stvara novu vrednost.Perica Nicović, inženjer Rade sve pogrešnoŠta da mislim o tome? Ništa ne mislim. Oni rade ono što misle jer to mogu, ali to što rade je pogrešno.Milica Radomirović, zubarNelogičan potezGde bismo završili kad bismo svima otpisivali dugove? Potpuno mi je nelogično da se nekome otpiše dug.Gordana Dragišić, penzionerTroše na glupostiJa se vodim starom izrekom koja kaže - tuđe nećemo, svoje ne damo, ali to je stvar politike, ionako su mogo para trošili na gluposti, najvažnije je da bude mira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja