MILORAD PUPOVAC ZA KURIR: Što pre prekinuti kampanju protiv ćirilice u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Otvoreno

MILORAD PUPOVAC ZA KURIR: Što pre prekinuti kampanju protiv ćirilice u Hrvatskoj

Društvo -
Predlog rektora Univerziteta u Zagrebu razbija predrasude i ćirilicu treba tretirati kao jedno od istorijski hrvatskih pisama

BEOGRAD - Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, kaže da je predlog rektora Univerziteta u Zagrebu Damira Borasa da se u osnovne škole vrati učenje ćirilice, koja je iz programa nestala početkom devedesetih, plemenit i za pohvalu.On je dodao da to ide u prilog razbijanju predrasuda i blokada koje se u Hrvatskoj stvaraju zbog ovog pisma.- Štošta bi trebalo vratiti u nastavu, ali je pitanje šta je od toga realno. Pre svega, treba priznati ćirilicu kao pismo u Hrvatskoj i prestati sa kampanjom protiv nje. A nakon toga treba videti kako i na koji način tretirati ćirilično pismo, ne samo kao pismo srpske nacionalne manjine već i kao jedno od istorijskih hrvatskih pisama i jedno od pisama slavenske pismenosti - kaže Pupovac za Kurir.

Pozitivni signali... Milorad Pupovac
Pozitivni signali... Milorad Pupovac

Međutim, on ističe da stav bivšeg ministra spoljnih poslova Gordana Jandrokovića, koji je rekao da ne može da veruje da je neko predložio vraćanje ćirilice u škole, najbolje odslikava stav u Hrvatskoj po ovom pitanju. Inače, vraćanje ćirilice u škole donekle je juče podržao i predsednik HDZ Tomislav Karamarko, koji smatra da bi učenje ovog pisma moglo da se vrati fakultativno, ali sigurno ne kao obavezno.Prema anketi koju je na svom sajtu sprovela regionalna TV N1, 57 odsto je za vraćanje ćirilice, protiv 39 odsto, dok se četiri odsto izjasnilo da im je svejedno.(B. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track