NAPETO: Pajtić ne da Tadiću da vodi koaliciju!
Foto: Fonet

Proevropska opozicija još bez zajedničkog jezika

NAPETO: Pajtić ne da Tadiću da vodi koaliciju!

Politika -
Apetiti Još se nisu ni sastavili, a DS, SDS, LDP i LSV već su se pokačili oko toga čije će ime biti na zajedničkoj listi

BEOGRAD - Prva runda pregovora opozicije o mogućoj saradnji juče nije urodila plodom, a najveća prepreka je klinč lidera DS Bojana Pajtića i SDS Borisa Tadića oko toga ko će na čelo opozicione liste, saznaje Kurir.Sastanak je, inače, inicirao Pajtić, a za isti sto seli su i lider LDP Čedomir Jovanović, lider Pokreta za preokret Janko Veselinovića, šef Nove stranke Zoran Živković i još 13 političkih stranaka i dva sindikata. Zanimljivo je da se na jučerašnjem sastanku opozicije nije pojavio lider LSV Nenad Čanak.

Posle dvoipočasovnog sastanka Pajtić je jedini stao pred kamere i rekao da su blizu ideje da zajedno nastupe na izborima.- Okupili smo se da bismo smenili režim Aleksandra Vučića i prioritet svih nas je da se ta vlast smeni - rekao je Pajtić.Prema saznanjima Kurira, juče se nije pojavio ni lider Preokreta Saša Radulović jer nije hteo da se sretne s Jovanovićem i Tadićem.

Ko je glavni

Nezvanično, najveći kamen u cipeli ipak trvenje oko vođe opozicije i čije će ime prvo biti na izbornoj listi. Milan Nikolić, politički analitičar, ocenjuje da bi to mogla da bude najveća smetnja i kaže da bi na čelo opozicije trebalo da stane Tadić jer su svi drugi manjeg formata.- Najjača figura je Tadić. Ali on ne vodi veliku partiju i pitanje je da li će ga ostali prihvatiti, da li će prevazići sujete, netrpljenje. Tadić je državnička figura i ostao je najmanje uprljan. Ako ne budu prevazišli sujete, nesuglasice, svi će se izgubiti, dok će dogovor narod pozdraviti i nagraditi - kaže on.

Prepreka je sujeta

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da će dogovoru velika prepreka biti sujeta stranačkih lidera.- Kako bi se objedinili Boris Tadić i Bojan Pajtić i ko bi tu bio lider? Suviše su tu velike sujete, veliki je ego, niko ne bi prihvatio da bude u drugom planu u toj koaliciji. A pojedinačno stranke Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića nemaju šansu na izborima, zbog čega su ove dve partije napravile savez sa LSV - kaže on.U jednoj koloni su, podsetimo, DS i Nova stranka, dok su sa druge strane SDS, LDP i LSV. Sem Pajtića, Tadića, Jovanovića, Veselinovića i Živkovića, o budućoj saradnji pregovarali su i predsednik SDA Sulejman Ugljanin, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, bivši gradonačelnik Zaječara Boško Ničić...

Saša MirkovićPokret jaka Srbija za saradnju sa SAD

Lider Pokreta jaka Srbija Saša Mirković poručio je da smatra da će saradnja sa Amerikom doneti boljitak Srbiji.- Pokret Jaka Srbija će se zalagati za strateško-poslovnu saradnju sa SAD. Bez želje da preispitujemo prošlost, naša je misija budućnost Srbije, a to ni u jednom smislu ne zatvara mogućnost saradnje sa svim prijateljima Srbije, ali, za promenu u dosadašnjoj istoriji, jasno i glasno definiše glavnog strateškog partnera - poručio je on.

Glas naroda, ko bi trebalo da bude lider ujedinjene koalicije iz redova proevropske opozicije?Zoran Jovanović (61) penzionerBoris Tadić bi trebalo da vodi koaliciju, zato što već tradicionalno tako glasam.Srđan Manojlović (22) studentNajmanje loš mi je Nenad Čanak, pa hajde neka bude on lider opozicije.Jelena Studen (23) studentkinjaNe pratim politiku i nisam upućena u ta dešavanja, ali mislim da bi mogao Nenad Čanak.Milena Jovičić (64) penzionerkaTadić jer je on najprikladniji za političara, ovi su mi svi nekako šarlatani. O ovima iz Vojvodine nemam lepo mišljenje.Slobodan Lučić (69) ekonomistaSmatram da ne bi trebalo ni Tadić, ni Pajtić, ni Jovanović, pa ni Čanak, jer mora neko novo lice iz te opozicije.Miloš Cerović (24) studentHajde neka bude Boris Tadić jer sam za njega glasao dok su bile demokrate.

RasejanBORIS PREŠAO NA CRVENO

Boris Tadić sa stanaka je izašao prilično rasejan, a fotoreportret Kurira uhvatio ga je dok prelazi ulicu na crveno na semaforu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track