Lončar: Platni razredi nisu doneti, razloga za štrajk nema
Foto: Tanjug Marko Ðokovic

Ministarstvo zdravlja

Lončar: Platni razredi nisu doneti, razloga za štrajk nema

Društvo -
BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja neće dozvoliti da se ne poštuju lekari, da se kroz platu ne poštuje njihova školska sprema, o platnim razredima se još razgovara i nema razloga za štrajk, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao novinarima da je suština da platni razredi nisu doneti i da nije čuo da su sindikati zdravstvenih radnika najavili štrajk zbog toga što smatraju da im ti platni razredi donose manje od garantovanog kolektivnog ugovora.

"Ako ćete da štrajkujete, morate da imate neki osnov. Jedino ako vi znate da su doneti platni razredi, a mi ministri ne znamo, niti Kori Udovički, niti ja. Razgovarali smo sa sindiktaima, dogovorili smo se, složili, ne postoji još predlog, morate da imate predlog da bi štrajkovali", rekao je Lončar.

Ministar je, posle sastanka sa predlagačima i inicijatorima donošenja "Zojinog zakona" Bojanom Mirosavljević i Dušanom Milosavljevićem, dodao da se još razgovara o predlogu platnih razreda i treba ispoštovati proceduru. On je dodao da je o tome razgovarao sa ministarkom Udovički, ali i da je bitnije što je u razgovore uključio sindikate i sve zainteresovane.

"Mnogo je bitnije da svi razgovaramo, nego ja. Svako tu ima svoje viđenje, svakoga treba saslušati i naći najbolje rešenje. Shodno u kakvoj situaciji se nalazimo, takvo rešenje će se i naći. Nema razloga za te pompezne štrjakove- da se štrajkuje, a da se ne zna zašto, a nema još ni predloga", rekao je Lončar.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić najavio je ranije da će zaposleni u zdravstvu stupiti u štrajk ukoliko se usvoji predloženi Nacrt zakona o platama u javnom sektoru, jer, kako je naveo, taj zakon diskriminiše zaposlene u zdravstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track