Ovakav čovek više se ne rađa!
Foto: Po

32 godine od Titove smrti

Ovakav čovek više se ne rađa!

Društvo -
Brojni posetioci iz svih krajeva bivše Jugoslavije došli u Kuću cveća da odaju poštu Josipu Brozu Titu
1 / 4

BEOGRAD - Druže Tito, mi ti se kunemo!Pre tačno 32 godine, 4. maja u 15.05 sati, umro je drug Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ. Njegova smrt unesrećila je milione, a mnogi ga još nisu prežalili, pa svake godine posećuju grob u Kući cveća u Beogradu.

- Strašno me je pogodilo kad sam čula da je umro drug Tito. Celu noć sam strpljivo čekala u kilometarskom redu da mu odam poslednju počast. Posle njegove smrti sve se promenilo i život bez našeg Tita je postao nezamisliv. Sad sam mu donela bele ljubičice iz svoje bašte - sa setom priča Radmila Šoln (79), koja svake godine dolazi na njegov grob.

Brojni nostalgičari iz svih država stare Juge došli su da se prisete svog predsednika i vremena o kojem pričaju s čežnjom.

- Tito je bio jedan jedini, nikad se neće roditi takav čovek. On je gradio bratstvo i jedinstvo i stvorio najjaču državu, u kojoj su ljudi živeli hiljadu puta bolje nego danas. Nije moglo da se desi da neko ima puno, a da drugi nema ništa, svima je podjednako davao - sa žalom priča Ljube Krstef (67), koji je došao iz Makedonije autobusom punim poklonika.Posebno divljenje prema Titu izrazio je Rajko Vučković, koji je u beloj maršalskoj uniformi imitirao govor svog neprežaljenog idola.

Jovanka poslala buket

Pred Brozovim grobom stajao je izdvojen buket cveća s posvetom koji je poslala Jovanka Broz, ali ona se, kako kažu čuvari, nije pojavila već pet godina. Titovi unuci Joška i Zlatica Broz ranom zorom su došli da posete dedinu večnu kuću.

Došao minister iz BiH

U automobilima s pratnjom stigao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić s delegacijom.

- Kad god imam priliku, posetim ovo mesto, jer ovakav čovek zaslužuje poštu i zahvalnost - rekao je Hadžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track