Srbi se obogatili u svetskoj krizi

Ne može nam niko ništa

Srbi se obogatili u svetskoj krizi

Društvo -
Zvuči neverovatno, ali u odnosu na 2007. godinu, štednja građana u bankama porasla za više od četiri milijarde evra

BEOGRAD - Štedeli za crne dane!Građani Srbije uštedeli su tokom krize više od četiri milijarde evra! Naime, na privatnim računima građana u martu ove godine bilo je tačno 462,575 milijardi dinara više nego 2007. godine.

Razlog što se u bankama štednja stanovništva povećala sa 392,3 milijarde dinara 2007. godine na 854,9 milijardi dinara u martu ove godine Goran Pitić, predsednik UO Sosijete ženeral banke, vidi u povećanom poverenju građana u banke.

- Jedan od razloga je to što su građani jedan deo novca, koji su zbog gubitka poverenja u banke tokom devedesetih godina povukli iz banaka, sada vratili. Očito je da su sada prepoznali da je sigurnije držati novac u bankama nego u slamaricama. Za to je zaslužna i Narodna banka Srbije, koja garantuje za uloge građana do 50.000 evra. Znamo da tog novca ima još, tu je i siva ekonomija, ali taj novac polako nalazi svoje mesto u bankama - ističe Pitić.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je štednja uvećana zahvaljujući porastu dohotka zaposlenih građana.

- Tome je doprinela nejednakost u raspodeli dohotka. Dok je s jedne strane rastao broj siromašnih, s druge strane se onima koji rade, naročito u uslužnim sektorima, povećavao dohodak, koji se prelio u štednju - kaže Madžar i dodaje da to stanje neće dugo potrajati jer disbalans uvoza i izvoza već utiče na pad zarada.

(S. T.)

Povećanje je privid

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je štednja samo prividno porasla.

- Dobar deo tog povećanja otpada na promene kursa. Vrednost štednje je porasla u dinarima, a mnogo manje u evrima, a većina štednje je u evrima. Kada bi se taj novac preračunao prema tadašnjem kursu, ispalo bi da je 2007. godine bilo pet milijardi evra štednje, a sad je sedam - objašnjava Kovačević, i naglašava da onaj ko može u vreme krize mnogo više štedi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track