Kraj trgovačkim mućkama

Odzvonilo prevarama

Kraj trgovačkim mućkama

Društvo -
Novi Zakon o zaštiti potrošača kupcima omogućava zamenu ili popravku kupljene robe čak i onda kada nisu dobili garanciju

BEOGRAD - Kupci maksimalno zaštićeni!Kupili ste računar, a on se nakon 10 meseci pokvario? Pitate se da li imate pravo na reklamaciju iako niste dobili garantni list prilikom kupovine?

U Ministarstvu trgovine kažu da novi Zakon o zaštiti potrošača štiti kupca, koji i bez garancije dve godine od dana kupovine može tražiti zamenu ili popravku u razumnom roku.

- Ovo pravo proizilazi iz odgovornosti trgovca za saobraznost kao zakonski instrument zaštite potrošača, kojim se predviđa odgovornost trgovca za valjanost robe. U slučaju da trgovac ne ispuni ove obaveze, kupac može da raskine ugovor ili da zahteva srazmerno sniženje cene. Sve troškove koji su neophodni da bi se roba prilagodila ugovoru snosi trgovac - navode u Ministarstvu.

- Trgovac je u obavezi da odgovori na reklamaciju najkasnije za 15 dana. U protivnom potrošač se može obratiti inspekciji, a za ovaj prekršaj za trgovca je propisana novčana kazna od 300.000 do 2.000.000 dinara - kažu u Ministarstvu trgovine.

Ako trgovac ne usvoji reklamaciju potrošača, kupac se može obratiti Udruženju za zaštitu potrošača, a na kraju mu ostaje i mogućnost pokretanja postupka pred nadležnim sudom.

(S. Ž.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja