Kozari iz Srbije osvajaju Evropu

Čudo kod Šida

Kozari iz Srbije osvajaju Evropu

Društvo -
Kozji sir, surutka i jogurt samo su neki proizvodi za kojima su Evropljani odlepili Vlasnik firme „Beokapra” kaže da su ovim poslom počeli da se bave slučajno

BEOGRAD - Svetsko, a naše!Kozji sir u pepelu hrasta, hrastovoj kori i čubru, listu kestena ili dimljen prirodnom aromom tečnog dima - ako mislite da je reč o vrhunskim francuskim proizvodima, varate se. U pitanju su proizvodi preduzeća „Beokapra”, koje se nalazi nedaleko od Šida, u vojvođanskom selu Kukujevci.

Posetili smo ovu malu fabriku, koju su osnovali Radomir Roganović, Predrag Nikčević i Srđan Kovačević, degustirali smo proizvode i videli kako je mučan i dugotrajan proces proizvodnje.

- Sve je počelo sasvim slučajno. Jedan od suvlasnika je alergičan na ambroziju, zbog čega je, na preporuku lekara, morao da počne sa korišćenjem kozjeg mleka, koje ima izuzetna antialergijska svojstva. Videli smo da je u pitanju deficitarna namirnica i tako se rodila ideja - rekao je za Kurir jedan od osnivača, Radomir Roganović, i dodao da su 2009. godine iz Austrije uvezli sanske koze, a u oktobru 2010. počeli s preradom sirovog kozjeg mleka i mlečnih prerađevina.

- Proizvodimo sireve, pasterizovano mleko, jogurt, pasterizovani napitak „čudo”, slatku surutku i urdu - to je sir od kozje surutke. Svoje proizvode pod brendom „Kozari” izvozimo u zemlje regiona. Trenutno pregovaramo s Hrvatskom i Slovenijom, a u planu nam je izlaz na američko, rusko i istočno tržište. Dobili smo dozvolu za izvoz mlečnih proizvoda u EU, kao i sertifikat „Halal”, što je velika retkost za naše mlekare - objasnio je on i naglasio da je šteta što država ne podržava ovakvu proizvodnju i ne pruža podsticaje i beneficije.

Kako kaže, ukupna investicija u sva postrojenja i farmu koza iznosi više od 2.700.000 evra.

- Dodajte na to troškove za postavljanje proizvoda na police raznih trgovinskih lanaca, plate za 25 zaposlenih u firmi i shvatićete da su to ogromna sredstva. Međutim, primorani smo da se borimo sami. Jedino imamo sreće što je opština na našoj strani i uviđa značaj razvoja stočarstva i srpske privrede - ispričao je Roganović.

Surutka regeneriše

Prema rečima tehnologa Steva Marinkovića, sirarstvo predstavlja vrhunski završni stadijum u tehnologiji prerade mleka i zahteva najviši nivo nauke, prakse i kreativnosti.

- Kozje mleko ima izrazito specifična svojstva. Vari se i apsorbuje brže od kravljeg mleka, a sadrži i nezasićene masne kiseline, koje se lako razlažu. Njegovo korišćenje ne dovodi do stvaranja masnih naslaga, a surutka koju pravimo posle mesec dana konzumiranja može da dovode do potpune regeneracije organizma - kaže Marinković.

Zašto je dobro kozje mleko

- Vari se brže od kravljeg

- Ima antialergijska svojstva

- Ima antikancerogena svojstva

- Za lečenje malokrvnosti

- Za jačanje nervnog sistema

- Regeneriše jetru i pluća

- Sadrži nezasićene masne kiseline

- Odlično je za dijete i sportiste

Ovaj proizvod direktno snabdeva mišićne ćelije energijom. Podiže imunitet, regeneriše jetru, poboljšava rad bubrega, smanjuje apetit, povišeni holesterol i reguliše krvni pritisak.

Delotvorno je u suzbijanju alergija, pogotovo kod kožnih i disajnih organa, a pomaže i u lečenju bronhitisa. Pojačava imunološki sistem organizma i umanjuje rizik od pojave raka pluća.

Izuzetno je bogat kalcijumom i gvožđem, pa jača imunološki sistem. Delotvoran je u suzbijanju alergija i lečenju bronhitisa. Takođe, umanjuje rizik od pojave raka pluća.

Ovaj probiotik deluje na digestivni trakt, urogenitalni trakt i ima povoljan uticaj na kardiovaskularni sistem. Poseduje antikancerogeni efekat, povećava otpornost creva i jača imunitet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track