Najnovije vesti

HITNA ODBILA DA MU POMOGNE: Beograđanin umro od infarkta, lekari ga nisu konstatovali!

Čovek se gušio, pomoć nije stigla

HITNA ODBILA DA MU POMOGNE: Beograđanin umro od infarkta, lekari ga nisu konstatovali!

Društvo
Porodica preminulog Dragana Udovičića (43) dva sata molila Hitnu pomoć da pošalje vozilo. Kad ga je sestra odvezla u bolnicu, zbrinut je, ali nije preživeo jer mu je tromb iz pluća stigao u srce

BEOGRAD - Po Dragana Udovičića (43), koji je preminuo od infarkta srca, Hitna pomoć u Beogradu nije htela da dođe ni posle dva sata vapaja i upornih poziva njegove porodice, procenjujući da on nije težak slučaj!

Neutešna sestra Dragana Jovanović (41) priča o drami koju su preživljavali 9. januara i koja se, nažalost, tragično završila.
- Draganu je pozlilo uveče. Bilo mu je mnogo loše. Gušio se, nije mogao da diše. Usta su počela da mu crne, a nokti na levoj ruci dobijali su plavu boju. Hitnu pomoć počeli smo da zovemo u sedam uveče i zvali smo ih sve do devet, majka i ja naizmenično - priseća se Dragana.

Tražili nalog

Međutim, lekari koji su se javljali na 194 izričito su odbijali da po Dragana Udovičića pošalju vozilo Hitne.
- Uzalud sam im objašnjavala da on ima 100 kilograma i da ne može da ustane iz kreveta. Uzalud sam im pričala da više ne može da diše, da je beo kao krpa. Tražila sam i načelnicu Hitne pomoći, a ona je htela da čuje mog brata, da se uveri koliko mu je loše. Čak joj je i on, mučeći se, naveo sve simptome, a oni su odgovorili da im treba poseban nalog da pošalju vozilo u osam sati uveče - revoltirano kaže Dragana.

Na kraju je, dodaje, Hitnu pomoć direktno pitala da li će doći i, kad je dobila negativan odgovor, pozvala je supruga i sina da bolesnog Dragana uviju u ćebe i dovuku do kola kako bi ga sami odvezli u bolnicu.

Uzaludna reanimacija

- Nikada neću zaboraviti kako ga spuštamo stepenicama do prizemlja kuće i onako uvijenog u ćebe vučemo po betonu do kola... Čim smo stigli u KBC „Dragiša Mišović“, lekari su rekli da ima infarkt pluća. Simptomi su bili toliko očigledni da sam ja kasnije, kucajući ih na Guglu, naišla na istu dijagnozu, samo oni u Hitnoj pomoći nisu umeli da ih prepoznaju. Smešten je na intenzivnu negu kao hitan slučaj. Nalazi su bili loši, a onda je tromb iz pluća udario direktno u srce. Lekari su pola sata radili reanimaciju, ali bilo je uzalud - priča neutešna sestra.

Za lekare u bolnici ima samo reči hvale, a Hitnu pomoć će, kako kaže, tužiti, i za to je već angažovala i advokata.

 

Hitna pomoć
O SLUČAJU ĆE RAZMATRATI STRUČNI SAVET

Nakon pitanja Kurira u vezi sa slučajem Dragana Udovičića, u Hitnoj pomoći su preslušali razgovore od 9. januara i potvrdili da su za preminulog Beograđanina stizali pozivi od 19 do 21 sat.
- Povodom pritužbe na rad Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć od strane Dragane Jovanović, mogu da vas obavestim da će slučaj razmatrati, analizirati i dati svoje mišljenje Stručni savet Zavoda za hitnu pomoć, u najkraćem mogućem roku, te preduzeti sve neophodne mere u skladu sa zakonom - odgovaraju iz Hitne pomoći.

 

Infarkt pluća
POSLEDICE PO SRCE

izuzetno ozbiljna i u visokom procentu smrtonosna bolest

nastaje tako što krvni ugrušak, to jest tromb, zapuši neki od krvnih sudova pluća

taj deo pluća prestaje da funkcioniše, ali postoje posledice po srce i celokupni organizam

često ugrušak iz vena nogu krvotokom prođe srce i začepi neku od grana krvnih sudova pluća

može doći do trenutne smrti ili posle nekoliko dana

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...