JADNO: Političari oteli bebi novac jer je sa sela!
Foto: Shutter

Diskriminacija u porodilištu u Kragujevcu

JADNO: Političari oteli bebi novac jer je sa sela!

Društvo -
Milica Milosavljević iz Brzana prva se rodila 1. januara, ali je 100.000 dinara dato dečaku koji je rođen posle nje, samo zato što su mu roditelji iz grada

KRAGUJEVAC - Milica Milosavljević prva je beba rođena u novogodišnjoj noći u Kragujevcu, ali joj opštinska vlast ne da nagradu zato što je iz sela Brzan, koje je inače svega 30 kilometara udaljeno od grada.Devojčica je stigla na svet 1. januara u 3.45 ujutro. Na njenoj bolničkoj narukvici piše broj jedan kao obeležje prve bebe koja je u 2016. rođena u Kliničkom centru Kragujevac. Međutim, samo zato što su joj roditelji iz sela u opštini Batočina, funkcioneri Grada Kragujevca odbili su da je priznaju kao prvu bebu rođenu u gradu. Umesto toga, nagrada od 100.000 dinara otišla je dečaku koji je rođen pola sata nakon Milice.- Za to nije kriva bolnica, već isključivo gradska vlast. Medicinske sestre su se radovale kad je rođena moja Milica i supruzi su odmah donele vaučer od 5.000 dinara, koji je kompanija „Aksa“ namenila prvoj bebi rođenoj u novoj godini. Rekle su joj da se malo sredi ako može jer će doći ljudi iz opštine da se slikaju s njom i da joj uruče nagradu od 100.000 dinara - kaže otac Dušan Milosavljević.Međutim, umesto čestitki, od članova gradske uprave usledilo je poniženje.- Nikola Ribarić iz opštine prišao je mojoj ženi i pitao je da li je iz Kragujevca. Čim je čuo da je iz sela Brzan, rekao joj je da nema pravo na nagradu. Posle je kazao da joj može dati novac, ali da ćemo morati da ga vratimo. Evo, svaki dokument za Milicu vadimo u Kragujevcu, sva naša dokumenta su iz Kragujevca, imamo i kragujevačke tablice na kolima. Poniženi smo, razočarani i uvređeni - kaže Dušan.Revoltiran postupanjem opštine, on je poslao pritužbu i zaštitniku građana u Kragujevcu, kao i samoj opštini, od koje već dve i po nedelje čeka odgovor. U Kliničkom centru Kragujevac potvrdili su za Kurir da je Milica Milosavljević prva beba rođena 1. januara, ali ističu da oni ne mogu da se mešaju u odluke opštinskih vlasti.- Nemam ništa protiv dečaka koji je dobio nagradu, samo neću da trpim diskriminaciju na osnovu mesta stanovanja. To što smo sa sela ne znači da imamo manje prava od onih koji žive u gradu - zaključuje otac.Selo Brzan inače pripada opštini Batočina, koja je administrativno vezana za Kragujevac.

Nikola RibarićTO JE U INTERESU GRAĐANA KRAGUJEVCANikola Ribarić, načelnik gradske uprave za zdravstvo i socijalnu politiku, kaže da je postupio na osnovu Odluke o finansijskoj podršci porodici s decom, koja predviđa da nagradu dobije prvorođena beba čija majka ima prebivalište na teritoriji grada.- Cilj odluke je podsticanje rađanja u gradu Kragujevcu. Plaćanjem poreza građani Kragujevca, pored ostalog, daju svoj doprinos i merama koje lokalna samouprava preduzima u oblasti društvene brige o deci. Imajući u vidu da se sredstva od poreza kao jednog od izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave u celosti koriste na njenoj teritoriji, odluka je doneta u interesu građana Kragujevca - odgovara Ribarić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja