Hočevar: Sastanak pape i ruskog patrijarha od milenijumskog značaja
Foto: Zorana Jevtic

Beogradski nadbiskup o susretu na Kubi

Hočevar: Sastanak pape i ruskog patrijarha od milenijumskog značaja

Društvo -
BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je danas da je susret poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje i patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila od milenijumskog značaja.

"Taj susret je izvanredno važan, dragocen ali ujedno i nešto najnormalnije i logično ako gledamo hrišćanstvo", rekao je Hočevar uoči sastanka patrijarha Kirila i pape Franje 12. februara na Kubi. Navodeći da je teško reći šta se može očekivati od susreta, te da je najvažnije dati pravu vrednost susretu, on je ocenio da je potrebno taj susret nadopunjavati još jačom teološkom doktrinom.Kaže da očekuje početak nečeg novog - intenizvniji dijalog sa takozvanom slovenskom pravoslavnom crkvom što je od velikog značaja zato što su se upravo sloveni na neki način podelili na katolike i pravoslavne.

Susret se, po njemu, može još više ceniti ako se zna u kakvim istorijskim uslovima su bili hristijanizirani Rrusi."Zato mislim da je ovaj susret od izvanrednog karaktera i da smo svi pozvani da se molimo da taj dijalog ide kontinuirano dalje. Onda će to imati veliku i snagu, ali i značenje za sve , rekao je Hočevar i dodao da je to i svim političarima poziv i nadahnuće.Beogradski nadbiskup je ocenio i da susret između, sociološki gledano, najačeg patrijarha unutar pravoslavnih autokefalnih crkava i svetog oca nužno sam po sebi pokreće jači dijalog između Rima i svih autokefalnih crkava pa tako i sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja ima dobre odnose sa moskovskim patrijarhom.Kako kaže, sada će biti olakšan dijalog.

"Iz iskustva gledano video sam da je SPC, što je razumljivo, uvek radila u saglasnosti sa moskovskim patrijarhom i budući da je sada napravljen veliki korak to nužno dovodi nove rezultate na tom području , rekao je Hočevar dodajući da nema sumnje da susret pape i ruskog patrijarha nužno povlači ostale korake.Podsetivši da bi ove godine sve autokefalne pravoslavne crkve trebalo da slave sabor i da se u Katoličkoj crkvi iskreno raduju tome jer svako veće zajedništvo između svih autokefaklnih crkava nužno dovodi sa sobom veće i intenzivnije dogovore sa Svetom stolicom, on je ocenio da to otvara mogućnost da sveti otac brzo poseti Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track