Najnovije vesti

FOTOGRAFIJA SA PRVOG SP U FUDBALU: Prokupačka sedmorka uz orlove u Urugvaju

Najvrednija uspomena

FOTOGRAFIJA SA PRVOG SP U FUDBALU: Prokupačka sedmorka uz orlove u Urugvaju

Društvo
Dokaz toga je i fotografija Vukosava Stojanovića, koja se u ovoj porodici čuva kao najveće blago. Nju je na videlo izneo njegov sin Stojan (100), koji je trenutno najstariji Prokupčanin

PROKUPLJE - Prokuplje se može pohvaliti da je imalo svoje navijače na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, koje je održano u Montevideu 1930. godine i na osnovu kog je snimljen istoimeni film. U pitanju su ljudi koji su u to vreme radili u Urugvaju, a karte za utakmice dobili su na poklon od Kraljevine Jugoslavije!Dokaz toga je i fotografija Vukosava Stojanovića, koja se u ovoj porodici čuva kao najveće blago. Nju je na videlo izneo njegov sin Stojan (100), koji je trenutno najstariji Prokupčanin.

- Fotografija „Prokupački radnici u Montevideu“ snimljena je 1930. godine. Nju je u muzej na uvid doneo Stojan Stojanović i ona potvrđuje da su Prokupčani bili jedni od retkih koji su kao gledaoci učestvovali u prvom Svetskom prvenstvu. Za nas u muzeju ona je od izuzetnog značaja - kaže direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.On dodaje da autentičnost fotografije potvrđuje poleđina, te da je ona sad neprocenjivo blago.- Vukosav Stojanović (1898-1983) iz Pašinca kod Prokuplja nalazi se u gornjem redu, treći sleva, a u donjem redu Stojan Stojanović, koji nam je doneo fotografiju, prepoznao je iz Donje Rečice drugog sleva Simu Dinića i trećeg Jaćima Prokića. Sad s ponosom možemo reći da su i naši preci bili deo tog veličanstvenog događaja - dodaje Žarić.Reč je o grupi radnika iz Prokuplja koja je u doba Velike svetske ekonomske krize (1928-1939) ili takozvane Velike depresije 1928. godine otišla vozom u Trst tražeći posao. Ubrzo preko jedne agencije odlaze iz Trsta, a nakon vožnje od mesec dana brodom dolaze u Urugvaj, gde su radili na raznim gradilištima. U Prokuplje se vraćaju 1932. godine, a kako tvrdi Stojan Stojanović, od plata koje su tamo zaradili mogli su da sagrade po jednu kuću.

Blago... Poleđina razglednice
Blago... Poleđina razglednice

(B. R.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...