FOTOGRAFIJA SA PRVOG SP U FUDBALU: Prokupačka sedmorka uz orlove u Urugvaju

Najvrednija uspomena

FOTOGRAFIJA SA PRVOG SP U FUDBALU: Prokupačka sedmorka uz orlove u Urugvaju

Društvo -
Dokaz toga je i fotografija Vukosava Stojanovića, koja se u ovoj porodici čuva kao najveće blago. Nju je na videlo izneo njegov sin Stojan (100), koji je trenutno najstariji Prokupčanin

PROKUPLJE - Prokuplje se može pohvaliti da je imalo svoje navijače na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, koje je održano u Montevideu 1930. godine i na osnovu kog je snimljen istoimeni film. U pitanju su ljudi koji su u to vreme radili u Urugvaju, a karte za utakmice dobili su na poklon od Kraljevine Jugoslavije!Dokaz toga je i fotografija Vukosava Stojanovića, koja se u ovoj porodici čuva kao najveće blago. Nju je na videlo izneo njegov sin Stojan (100), koji je trenutno najstariji Prokupčanin.

- Fotografija „Prokupački radnici u Montevideu“ snimljena je 1930. godine. Nju je u muzej na uvid doneo Stojan Stojanović i ona potvrđuje da su Prokupčani bili jedni od retkih koji su kao gledaoci učestvovali u prvom Svetskom prvenstvu. Za nas u muzeju ona je od izuzetnog značaja - kaže direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.On dodaje da autentičnost fotografije potvrđuje poleđina, te da je ona sad neprocenjivo blago.- Vukosav Stojanović (1898-1983) iz Pašinca kod Prokuplja nalazi se u gornjem redu, treći sleva, a u donjem redu Stojan Stojanović, koji nam je doneo fotografiju, prepoznao je iz Donje Rečice drugog sleva Simu Dinića i trećeg Jaćima Prokića. Sad s ponosom možemo reći da su i naši preci bili deo tog veličanstvenog događaja - dodaje Žarić.Reč je o grupi radnika iz Prokuplja koja je u doba Velike svetske ekonomske krize (1928-1939) ili takozvane Velike depresije 1928. godine otišla vozom u Trst tražeći posao. Ubrzo preko jedne agencije odlaze iz Trsta, a nakon vožnje od mesec dana brodom dolaze u Urugvaj, gde su radili na raznim gradilištima. U Prokuplje se vraćaju 1932. godine, a kako tvrdi Stojan Stojanović, od plata koje su tamo zaradili mogli su da sagrade po jednu kuću.

Blago... Poleđina razglednice
Blago... Poleđina razglednice

(B. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track