NAŠ ZAKON KAŽE OVAKO: Ovim pravilima propisuje se držanje opasnih pasa!
Foto: Profimedija

Ovo morate da znate ako ste vlasnik ovih rasa

NAŠ ZAKON KAŽE OVAKO: Ovim pravilima propisuje se držanje opasnih pasa!

Društvo -
BEOGRAD - Da li ste znali da postoji Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu? Kakvi su to psi, ko sme da ih čuva... Podaci koje smo pronašli utemeljeni su u zakonu i moramo ih se pridržavati, dopalo se to nekome ili ne...

Za početak, da pojasnimo - u opasne pse svrstavaju se psi koji su bez povoda napali čoveka ili psa nanevši mu teške telesne povrede ili smrt, zatim psi koji su uzgajani za borbe pasa, psi čuvari imovine, psi rase pit bul terijer ili mešanac te rase koji potiče iz nekontrolisanog legla, ali i psi rasa bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer, kao i mešanci tih rasa.

Ko sme da šeta opasnog psa

Ovakvi psi obavezno moraju biti upisani u registar opasnih pasa. Takozvane opasne pse mogu da šetaju isključivo punoletna lica, i to na povocu i „uz brnjicu“. Ukoliko ste vlasnik gore opisanog psa morate da znate da zakonom nije dozvoljeno da svog ljubimca ostavljate drugim licima na čuvanje, osim ukoliko to nije veterinar koji u tom trenutku mora da leči vašeg psa.

„Opasnog psa“ može držati samo lice koje je „punoletno i nije kažnjavano, protiv koga nije pokrenut kazneni postupak zbog kaznenih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i kaznenih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilja“ – stoji u Pravilniku.

Takođe, važno je znati da se psi, zapravo „opasni psi“ kako ih Pavilnik definiše moraju čuvati u dobro obezbeđenom prostoru iz koga životinja ne može da pobegne, i koji se zaključava. Na dvorišnoj kapiji obavezan je znak upozorenja - „Opasan pas“.

Kao što znate zakon ne poznaje dobra dela i herojske podvige ovih pasa koji su toliko puta davali živote za svoje vlasnike. Zakon je pre svega na strani ljudi i formulisan je tako da obezbeđuje njihovu maksimalnu zaštitu.Koliko vlasnika koji poseduju ovakve pse zaista ispunjava sve ove propisane mere?Da li mislite da su one, u ovako rigoroznoj meri, neophodne?

(Životinje.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track