ŠTA NAM SPREMA BABA MARTA: Sunce, kiša, vetar, sneg! Očekujte sve!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vremenska prognoza

ŠTA NAM SPREMA BABA MARTA: Sunce, kiša, vetar, sneg! Očekujte sve!

Društvo -
BEOGRAD - U Srbiji je jutro bilo pretežno oblačno, ponegde sa slabom kišom uglavnom na jugu, a tokom dana očekuje se delimično razvedravanje.

Kako je saopštio Republički hidrometeorloški zavod, duvaće slab i umeren, južni i jugoistočni vetar, krajem dana i tokom noći u pojačanju. Najniža temperatura biće od -1 do 4 stepena, najviša od 9 do 14 stepeni.

I u Beogradu tokom dana delimično razvedravanje. Najniža temperatura biće oko 3, najviša oko 11 stepeni. Na Zlatiboru i Tari do osam stepeni Celzijusovih.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 5. marta, u nedelju i ponedeljak pre podne u većem delu biće suvo, toplo i vetrovito, sa umerenim i jakim, u košavskom području i olujnim, južnim i jugoistočnim vetrom koji će u ponedeljak krajem dana biti u slabljenju.

Prvog dana marta, koji pada u ponedeljak, sredinom dana u zapadnim i severnim, a do kraja dana i u ostalim krajevima očekuje se naoblačenje s kišom, a moguća je pojava i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Od utorka promenljivo oblačno, povremeno sa kišom, na višim planinama i sa snegom! U Banatu u ponedeljak su mogući i udari olujnog vetra od čak 100 kilometara na sat.

Februar koji je uskoro za nama biće verovatno jedan od najtoplijih u Srbiji ikada.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, u prvoj polovini marta biće i kiše i perioda suvog vremena, a najviše dnevne temperature kretaće se oko 15 stepeni osim oko 9. i 13. marta kada će živa u termometru skočiti iznad tog podeljka.

U prvoj polovini marta, trebalo bi da bude otprilike 7 kišnih dana.

Foto: AP
Foto: AP

Poledica u višim predelima, magla na Kopaoniku i Zlatiboru

Vozače danas, prema rečima meteorologa, očekuju prestanak padavina i pogodnije vremenske prilike, a Auto-moto savez Srbije (AMS S) skreće pažnju na moguću pojavu poledice u višim predelima i malgu koja smanjuje vidljivost na području Kopaonika i Zlatibora.

Poslednjeg februarskog vikenda se, po pravilu, očekuje pojačan intenzitet saobraćaja na putevima prvog i drugog reda u našoj zemlji. Česte promene temperatura doprinose učestaloj pojavi odrona, kojih ima dolinom Ibra i Drine, na đerdapskoj magistrali kao i na putevima koji prolaze kroz stenske useke i klisure, a vozačima se savetuje da smanje brzinu i voze oprezno i na ulazu i izlazu iz tunela. Iz JP "Putevi Srbije" savetuju punu opreznost na deonicama na kojima je, zbog započetih radova, došlo do izmene u režimu saobraćaja, a savet vozačima je i da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i da, ukoliko se odluče na putovanje, voze zaista oprezno i pažljivo.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične Policije Srbije, na našim putničkim terminalima nema dužih zadržavanja, dok su na teretnim terminalima GP Horgoš sa Mađarskom zadržavanja duga i višesatna na izlazu iz naše zemlje.

Na autoputevima u Srbiji kolovoz je pretežno suv ili delimično vlažan, a snega nema, kao i na državnim putevima prvog prioriteta, dok su na ostalim putnim pravcima prvog, drugog i trećeg prioriteta kolovozi vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Novog Pazara, Kruševca i Ivanjice. Ostali prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini, Tari, Bukulji i Divčibarama su prohodni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track