VUČIĆ SA AMBASADOROM SKATOM: Istina o pogibiji naših državljana za Srbiju je od vitalnog značaja
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Beograd od SAD čeka dokaz da to nisu uradili američki lovci

VUČIĆ SA AMBASADOROM SKATOM: Istina o pogibiji naših državljana za Srbiju je od vitalnog značaja

Politika -
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom.

Premijer je u petak najavio razgovor sa američkim ambasadorom, istakavši da je za Srbiju od vitalnog značaja da tragičan dogadjaj iz Libije, kada je poginulo dvoje službenika srpske ambasade, dobije punu istinu, kao što je važno da se ne dovede u pitanje dobar trend odnosa sa Sjedinjenim Državama.

"Rezultati obdukcije dvoje srpskih državljana koji su poginuli u bombardovanju u Libiji, a koja je radjena u Srbiji, poklapaju se sa rezultatima obdukcije koju su obavili libijski stručnjaci", rekao je premijer i ponovio da Srbija čeka da američka strana pruži bili kakav dokaz da to nisu uradili američki bombarderi ili lovci.

Vučić je istakao da je obdukcija nedvosmisleno pokazala da su sve povrede na telima Sladjane Stanković i Jovice Stepića nastale istovremeno. Pentagon je u četvrtak saopštio da veruje da u vazdušnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata, već sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja je ih je ubila, a zatim pokušala da se "izvuče za njihovu smrt".

Pentagon ima nekoliko razloga da veruje da Srbi nisu bili u kampu Islamske države kada je bombardovan, rekao je jedan zvaničnik odbrane koji je insistirao na anonimnosti.

Portparol Pentagona je prethodno saopštio da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Sladjane Stanković i Jovice Stepića posledica bombardovanja.

Skat Vučiću: Izjava iz Pentagona nije stav SAD

Američki ambasador Kajl Skat obavestio je danas premijera Aleksandra Vučića da izjava portparola Pentagona od pre dva dana o uzrocima pogibije dvoje službenika srpske ambasade u Libiji ne odražava zvaničan stav američke administracije.

Ambasador Skat je rekao da je "izjava portparola Pentagona od pre dva dana bila bazirana na nepotpunim informacijama i da ne odražava zvaničan stav američke administracije, koji će biti saopšten po završetku istrage". Američki ambasador je u razgovrou sa Vučićem rekao da je u toku analiza dokaza sa mesta napada u Sabrati i da je izveštaj sa autopsije važan faktor za istragu, ali da je za konačne zaključke potrebno vreme, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Premijer Vučić i Skat su se saglasili da je Srbiji i SAD zajednički cilj da se ustanovi puna istina o tragičnoj pogibiji Slađane Stanković i Jovice Stepića. Srpski premijer je američkom ambasadoru rekao da je Vlada Srbije spremna da sa američkom stranom razmeni podatke do kojih je do sada došla, uključujući i obdukcione nalaze. Premijer Vučić i ambasador Skot razmotrili su i druga regionalna i međunarodna pitanja.

Konstatovali su potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, održanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i pronalaženja sveobuhvatnog rešenja za migrantsku krizu, navodi se u saopštenju. Pentagon je u četvrtak saopštio da veruje da u vazdušnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata, već sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja je ih je ubila, a zatim pokušala da se "izvuče za njihovu smrt".

Pentagon ima nekoliko razloga da veruje da Srbi nisu bili u kampu Islamske države kada je bombardovan, rekao je jedan zvaničnik odbrane koji je insistirao na anonimnosti. Portparol Pentagona je prethodno saopštio da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića posledica bombardovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track