VOJSKA SRBIJE U NAJVIŠEM STEPENU PRIPRAVNOSTI: Evo kome će puška ako zagusti!
Foto: Ministarstvo Odbrane Republike Srbije

U štabovima jedinica planovi već spremni

VOJSKA SRBIJE U NAJVIŠEM STEPENU PRIPRAVNOSTI: Evo kome će puška ako zagusti!

Društvo -
BEOGRAD - U štabovima jedinica Vojske Srbije već su spremni planovi za slučaj da je potrebno njihovo angažovanje u migrantskoj krizi.

Pomoć policiji će, ako zatreba, pružiti pešadijske jedinice iz sastava 3. i 4. brigade Kopnene vojske, koje inače kontrolišu područje prema Kosovu, Makedoniji i Bugarsko, a podršku iz vazduha davaće helikopteri sa aerodroma Lađevci.

Profesionalni vojnici imaće produženo radno vreme.

Sagovornik lista iz vrha Vojske Srbije objašnjava da podizanje pripravnosti na najviši stepen ne podrazumeva aktiviranje rezervnog sastava, već će teret „pasti na leđa" profesionalnih vojnika.

"To znači da vojnici sada neće imati normalno radno vreme posle kojeg će ići kući, već će duže boraviti u kasarnama, odnosno na terenu. Na taj način Vojska će moći u najkraćem mogućem roku da reaguje na konkretne zadatke", objašnjava sagovornik i dodaje da će broj angažovanih vojnika zavisiti od procene situacije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je u četvrtak saglasnost ministru odbrane da odobri upotrebu jedinica Vojske Srbije.

Kako je novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio ministar pravde Nikola Selaković, to će se dogoditi samo u situacijama ako policija ne bude u stanju da održi red i mir u mirnodopskim uslovima. On je naveo da je odluka doneta jer Srbija želi da bude pripremljena ukoliko dođe do nepredviđenih situacija.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track