OTVORENO PISMO STUDENATA PRAVOSLAVNIM PATRIJARSIMA: Molimo Vas, spasite Valjevsku Gračanicu!
Foto: Čitaoci Kurira

Od Moskve do Carigrada

OTVORENO PISMO STUDENATA PRAVOSLAVNIM PATRIJARSIMA: Molimo Vas, spasite Valjevsku Gračanicu!

Društvo -
Srpski studenti okupljeni oko grupe „Studenti za Istinu“ uputili su danas otvoreno pismo pravoslavnim patrijarsima u Carigradu, Jerusalimu, Moskvi, Aleksandriji i Damasku, a povodom potapanja manastira iz 15. veka – Valjevska Gračanica.

Ovo pismo će biti prevedeno na grčki, ruski, arapski i engleski jezik, te će biti upućeno na sve adrese pravoslavnih patrijaršija.– Naša je dužnost da stanemo u odbranu sopstvenog kulturno – istorijskog nasleđa, jer sa punim pravom smatramo da se za manastir Gračanicu u Valjevu moglo naći bolje rešenje od toga da se bezdušno potopi – stoji u propratnom pismu.Pismo studenata patrijarsima prenosimo u celini: Vaša Svetosti, Mi, mladi srpski studenti obraćamo Vam se u nadi da ćete kao osvedočeni prijatelji našeg naroda saslušati naš apel i upoznati se sa varvarskim uništavanjem srednjeovekovnih pravoslavnih svetinja od strane države, te u skladu sa velikom mišlju F. M. Dostojevskog da smo svi odgovorni jedni za druge, učiniti što je u vašoj moći.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U neposrednoj blizini grada Valjeva, koji je udaljen 100 kilometara od glavnog grada Srbije Beograda, nalazi se manastir iz 15. veka, istog imena kao slavna kosovska zadužbina srpske kraljevske loze Nemanjića, samo posvećen svetom Arhangelu Mihailu – poznatiji kao Valjevska Gračanica. Postoji i narodno predanje prema kome su ovaj manastir zajedno sa manastirom Jovanjom i Pustinjom sagradila tri starija brata svetog Simeona (Stefana) Nemanje – Stracimir, Radomir, i Miroslav. Zato se kaže da su temelji ove čudotvorne svetinje iz prvih vekova, a u porti je sahranjeno oko 400 monaha mučenika pobijenih od Turaka krajem srednjeg veka, što manastir svrstava u kulturno i versko dobro od značaja za svetsku baštinu. Međutim, manastiru preti potop zbog izgradnje hidroakamulacione brane „Stubo-Rovni“.

Brana je počela da se gradi 1987. godine sa turističkom namenom, a potom od 1992. godine, za potrebe akumulacije pijaće vode i vode za termoelektranu u Obrenovcu. U međuvremenu, problem vodosnabdevanja je rešen tako da 2016. godine nema potrebe za branom. Pritom, detaljnim analizama naučnici i hidrogeolozi su dokazali da je ova brana opasna. Ta voda bi bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, te bi zagadila visokokvalitetne podzemne vode i sve najveće izvore Valjeva. Takođe, seizmološke aktivnosti tla nisu praćene na valjan način, iako je to osnovno pravilo pri izgradnji brana. Zemljotresi ili vojna intervencija bi mogli da sruše branu, što bi dovelo u veliku opasnost grad Valjevo koji je udaljen samo 10km od brane i nalazi se na nižoj nadmorskoj visini (za čitavih 180 metara) od brane. Na taj način bi bio potopljen i sam grad svetih Justina Popovića i vladike Nikolaja Velimirovića.

U septembru 2015. godine, lokalni policijski službenici uz odobrenje lokalne vlasti grada Valjeva srušili su manastirski zvonik, oskrnavili crkvu i priveli verni narod da bi brana Stubo-Rovni bila puštena da se puni vodom. Ovih dana zbog nadolazećih poplava i kiša, voda je došla na sam prag manastira i ako se ovako nastavi on će uskoro biti potopljen, a sa njim i deo pravoslavne tradicije na tom stradalnom području.Srpska pravoslavna crkva i verni narod su sve učinili da se sačuva ovaj srednjovekovni manastir, ali nebrigom lokalne i republičke vlasti, u kojima i dalje ima dosta kadrova iz komunističko-ateističke epohe i/ili polujavnih organizacija koje stoje iza ovog, silom državne prinude sproveli su ovaj projekat koji počeo da se planira odmah nakon Drugog svetskog rata.

Upravo zato se obraćamo vama u nadi da pomognete bratskoj pravoslavnoj Srbiji i nemoćnom srpskom narodu u ovom strašnom iskušenju i stradanju! Upravo po rečima svetog vladike Nikolaja Velimirovića Srpskog: „Kuća kad gori – gasi se spolja, a ne iznutra“! A mi, kao mladi ljudi, ako izgubimo identitet građen vekovima, budućnosti sigurno nemamo!

U ovim kritičnim trenucima, kad voda zapljuskuje prag crkve, molitvama Gospoda Isusa Hrista i vašom brzom intervencijom molimo vas da utičete na vlasti Republike Srbije kako bi se spasao manastir od potapanja i ispustila voda iz brane, nakon čega bi morale da se sprovedu ozbiljne analize o potrebi za branom i načinu zaštite manastira, bilo eventaulnim spuštanjem nivoa vode u brani na 333m (trenutno je 375m) ili premeštanjem manastirske crkve, što je već nekoliko puta izvođeno sa drugim svetinjama Srpske pravoslavne crkve.

Sam Hristos je rekao: „…sazidaću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. (Matej 16,18)“ Sada kada su se pakleni jezici i biblijski potop nadvili nad Srbijom i njenom zenicom valjevskom Gračanicom, pozivamo glasom vapijućeg za pomoć i spas ovog manastira koji pripada celoj pravoslavnoj vaseljeni.Srpski studenti iz Beograda, Banjaluke, Novog Sada, Kosovske Mitrovice, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Kragujevca i dr.*Pismo će biti prevedeno na ruski, arapski, grčki i engleski jezik i biće upućeno na adrese pravoslavnih patrijaršija.

(Iskra.co)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track