Predsednik Nikolić: Potpis na sporazum s niškim centrom kad Medvedev dođe u Srbiju
Foto: Fonet Marko Mišić

Sporazum sa Rusko-srpskim centrom u Nišu čeka potpis

Predsednik Nikolić: Potpis na sporazum s niškim centrom kad Medvedev dođe u Srbiju

Društvo -
BEOGRAD - Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, rečju nije pomenuo temu u vezi sa potpisivanjem sporazuma sa Rusko-srpskim centrom u Nišu, koji bi tom centru dao sličan diplomatski status koji je nedavno dodeljen pripadnicima NATO u Srbiji.

List navodi da su mu sagovornici bliski kabinetu predsednika Srbije, rekli da tokom razgovora Tomislava Nikolića i Vladimira Putina, tema o rusuko-srpskom centru uopšte nije ni bila na dnevnom redu.

"Vladimir Putin ništa nije pitao predsednika Nikolića u vezi sa tim sporazumom", ističu sagovornici lista. Na pitanje šta to zapravo znači, s obzirom na to da je ruski ambasador Aleksandar Čepurin, odmah nakon usvajanja Zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO, rekao da bi trebalo po sličnom zakonskom okviru odrediti i položaj ovog centra u Nišu, isti izvor kaže da to znači da je Srbija u prilici da donosi odluke samostalno.

"O tome da li će sporazum biti potpisan ne odlučuje predsednik već premijer Srbije", napominju sagovornici lista.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je desetak dana pre odlaska u Moskvu u zvaničnu posetu i susret sa Vladimirom Putinom da "Srbija ima pripremljen sporazum u kojem su predviđene sve istovetne obaveze i prava za Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, kao što ima i sa predstavnicama NATO koji se nađu na teritoriji Srbije".

Taj sporazum, naveo je Nikolić, nije potpisan prilikom posete predsednika Vladimira Putina, ali bi vrlo lako moglo da se desi da kruna posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva bude i potpisivanje tog sporazuma."S obzirom da smo vojno neutralni, to bi to bio dobar balans, ali i praktičan dokaz neutralnosti", izjavio je Nikolić Sputnjiku. Prema njegovim rečima, "mi bismo time pokazali ravnotežu".

O tome će se, kako je rekao, u Srbiji razgovarati do posete predsednika ruske vlade i tada bi mogao da bude spreman za potpisivanje.

(Fonet/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track