VERBIĆ: Poljoprivredne škole sve atraktivnije za učenike
Foto: Zorana Jevtic

Cilj povećanje broja upisa u srednje škole

VERBIĆ: Poljoprivredne škole sve atraktivnije za učenike

Društvo -
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je danas da poljoprivredne škole postaju sve atraktivnije za učenike, kao i da je namera da se poveća upis učenika u srednje stručne škole.

Verbić je govorio na svečanoj sednici Skupštine Udruženja srednjih škola područja rada poljoprivreda, proizvodnja i prerade hrane u Studentskom odrmarlištu "Radojka Lakić" na Avali i istakao da treba da se ponosimo načinom kako se radi u poljoprivrednim školama i pozvao direktore škola da se više uključe u donošenje propisa, kako bi bolje funkcionisale, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"Poljoprivredne škole postaju sve atraktivnije škole i upisuju ih đaci koji su imali nameru da upisuju gimnizije. Uvođenjem praga na završnom ispitu od ove godine želimo da povećamo upis učenika u srednje stručne škole“, rekao je ministar Verbić obraćajući se direktorima poljoprivrednih škola u Srbiji.

"Svaka vaša inicijativa u cilju boljeg funkcinisanja škola će biti prihvaćena"“, naveo je Verbić.

Vidoje Vukašinović, predsednik Udruženja predstavio je rad Udruženja i rekao da je u Udruženju 47 srednjih škola, koje obuhvataju 550 odeljenja, 16 obrazovnih profila i više od 1200 nastavnika.

Direktori poljoprivrednih škola izrazili su zabrinutost zbog najave da bi od sledeće godine, na osnovu Zakona o budžetskom sistemu, mogla da im budu oduzeta sopstvena sredstva.

Ukoliko bi se to dogodilo, kako se moglo čuti, sve poljoprivredne škole bi mogle biti zatvorene.

Na skupu predsednik Uduženja uručio je zahvalnice školama iz rada poljoprivreda, proizvodnja i prerade hrane, koje su u eksternom vrednovanju dobile najvišu ocenu.

Zahvalnice su dobile škole iz Valjeva, Kraljeva, Svilajnca, Negotina, Subotice i Crvenke, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track