OD SUTRA PRIZNAVANJE: Diplome stečene u Prištini važiće u celoj Srbiji
Foto: AP Photo

Primena sporazuma iz 2011.

OD SUTRA PRIZNAVANJE: Diplome stečene u Prištini važiće u celoj Srbiji

Društvo -
Priznavanje školskih i fakultetskih diploma stečenih u Prištini od sutra bi trebalo da počne u celoj Srbiji, a isto će važiti i za srpske diplome u Prištini.

Ovo je najavila savetnica kosovske ministarke za dijalog sa Srbijom Arjeta Ređaj, a i u Kancelariji za Kosovo i Metohiju listu je potvrđeno da primena sporazuma o diplomama iz 2011. godine počinje, ali da bi to trebalo da bude 4. aprila, na Dan studenata Srbije.

U Kancelariji kažu da je ovo pitanje izuzetno važno, jer se najviše tiče srpskog stanovništva na Kosovu, kome je priznanje diploma neophodno za zaposlenje u institucijama u pokrajini.

Iako sporazum stupa na snagu sutra i ostavljen je rok od tri meseca da diplome koje su "na čekanju" budu verifikovane, još ne postoje procedure prema kojima će to da bude urađeno. Srbija tek treba da utvrdi pravila prema kojima će se diplome osnovnih i srednjih škola priznavati, a za fakultete postoji utvrđena procedura i do sada je nostrifikovano nekoliko desetina isprava.

Za to je zadužen ENIK/NARIK centar pri Ministarstvu prosvete. Sprovođenjem ovog sporazuma iz 2011. godine trebalo bi da bude omogućeno korišćenje diploma svih akreditovanih ustanova na teritoriji Republike Srbije, uključujući i AP Kosovo i Metohiju, za profesionalne i akademske svrhe, kažu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Beograd i Priština razmenili su liste univerziteta i akreditovanih programa, a na našoj listi je 18 univerziteta, među kojima je i Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Nadležne institucije će intenzivno pratiti prve korake u primeni ovog tehničkog sporazuma. Kada je sporazum prvi put počeo da se primenjuje, dogovoreno je da se diplome priznaju međusobno, ali uz sertifikat Evropske asocijacije univerziteta.

Kancelarija NVO SPARK u Prištini i Beogradu bila je zadužena za izdavanje ovih sertifikata. U jednom trenutku, kancelarija je zatvorena, pa diplomci fizički nisu mogli da predaju zahteve za izdavanje sertifikata. Ali, na sajtu SPARK postoji i onlajn prijava, kao i njihove adrese u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i Prištini.

I u budućnosti će biti potreban međunarodni sertifikat za univerzitetska zvanja, ali još se ne zna da li će se zahtevati i za diplome osnovnih i srednjih škola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track