SRČANI BOLESNIK UMRO U ČEKAONICI: Lekari ga nisu ga pregledali tri i po sata!
Foto: Nemanja Pančić

BRUKA I SRAMOTA: Porodica optužuje doktore za nemar

SRČANI BOLESNIK UMRO U ČEKAONICI: Lekari ga nisu ga pregledali tri i po sata!

Društvo -
Dragutin Krstić, srčani bolesnik, hitno je primljen u KC Kragujevac. Supruga je bezuspešno preklinjala da mu kardiolog ukaže pomoć, ali je posle predugog čekanja preminuo na stolici

BEOGRAD - Da su mu na vreme ukazali pomoć, on bi meni danas bio živ. Njihovom greškom mi je čovek umro na stolici u čekaonici.Ovako počinje svoju tragičnu priču Dragica Krstić (65) iz Batočine, čiji je suprug Dragutin Krstić (72) preminuo 25. februara u Kliničkom centru Kragujevac nakon što je tri i po sata čekao na pregled.Imao gušenjaDragutin je tog dana imao jak kašalj i gušenja. Porodica ga je odvela u ambulantu u Batočini, odakle je hitno sanitetom poslat u Kragujevac. Njegova supruga Dragica ogorčena je na medicinsko osoblje, koje nije ukazalo adekvatnu pomoć njenom pokojnom mužu.- U Kragujevcu je hitno primljen na grudno odeljenje oko podneva. Doktorka ga je pregledala i pogledala dokumentaciju. Zaključila je da su gušenja i problemi srčane prirode i uputila nas je na kardiologiju Urgentnog centra. Tu mu je urađen EKG i rečeno nam je da izađemo ispred i da čekamo. Njemu je bilo sve gore, gušio se i kašljao. Nijedan kardiolog nije bio tu da mu ukaže pomoć. Posle sat vremena neizvesnosti, otišla sam do sestre da je pitam kada će Dragutina neko da pregleda. Ona mi je odbrusila da čekamo i da pitamo doktora kad dođe - priseća se Krstićeva.U čekaonici je njen suprug bio najhitniji slučaj, ali pomoći nije bilo nigde.- Celo telo mu je pomodrelo, videlo se da je bio mnogo loše. Umro je njihovom greškom! - ponavlja ogorčeno Dragica.Počeo da se kočiU Kliničkom centru Kragujevac tvrde da je Krstiću pravovremeno predložen operativni zahvat, koji je on odbio. Takođe, oni navode da je vreme smrti 21.34. Međutim, porodica ove navode negira i tvrdi da je vreme smrti 20.30, kao i to da tog dana niko nije spominjao operaciju.- On bi danas bio živ da ga je neko tada pregledao. Čekali smo tri i po sata, pojeo je jednu kiflu, popio malo vode, uspeo je da ode i do toaleta. Kad se vratio oko 20.30, seo je na stolicu, ispružio noge, počeo da se koči i preminuo. Zvali smo sestre, oni su kao odradili reanimaciju, ali ja se pitam reanimaciju čega. Mrtvog čoveka?! - kroz suze priča supruga.Kako Krstićeva kaže, novca da se sudi s njima nema, ali želi da im ovo bude opomena za dalje, da se ovako nešto ne bi ponovilo.- Moj suprug je bio srčani bolesnik i čekao je na operaciju na Dedinju, ali ja tvrdim da ga je kardiolog pregledao, ne bi došlo do smrti i on bi meni danas bio živ. Samo su nam ponavljali: „Čekajte, čekajte“ i eto štasmo dočekali.

Bratanica MarinaUŽASNO JE TO ŠTO SU URADILIMarina Spasić (45), bratanica pokojnog Krstića, pita zašto je pored toliko lekara, on ostao uskraćen za pomoć.- Da li je moguće da bez obzira na hitnost uputa, na lošu kliničku sliku, bez obzira na obimnu medicinsku dokumentaciju koju je doneo sa sobom, bez obzira na molbe članova porodice da ga lekar što hitnije primi i pregleda, njega niko nije pregledao! Umro je na stolici u čekaonici, posle tri i po sata čekanja! U čekaonici Urgentnog centra - naglašava Spasićeva.

Klinički centarBILO HITNIJIH PACIJENATAU Kliničkom centru Kragujevac navode da je nakon pregleda u Urgentnom centru dežurni internista tražio konsultativni pregled kardiologa radi korekcije terapije.- Dok je čekao konsultativni pregled kardiologa, D. K. je bio pod opservacijom medicinskog osoblja budući da je hronično teško oboljenje srčanih zalistaka stanje u kom su iznenadne komplikacije i naprasna smrt vrlo česti. Dežurni specijalista kardiologije na Klinici za kardiologiju planirao je da uradi konsultaciju što pre. U isto vreme, na Klinici za kardiologiju bilo je nekoliko pacijenata sa višim stepenom hitnosti i u teškom zdravstvenom stanju, kojima je bila neophodna stalna stručna pomoć i lekar kardiolog je bio zauzet tim pacijentima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track