PONOVO SE OKUPILI STARI AKCIJAŠI: Udarnici zasadili palme u Kikindi!
Foto: Saša Urošev

ZAVRNULI RUKAVE

PONOVO SE OKUPILI STARI AKCIJAŠI: Udarnici zasadili palme u Kikindi!

Srbija -
Nekadašnji učesnici radnih akcija iz bivše Juge u centru grada posadili i maslinovo drvo, poklon udruženja Italijana iz Poreča

KIKINDA - Deveti skup nekadašnjih Titovih udarnika u kikindskom Omladinskom naselju doveo je proteklog vikenda oko 150 bivših akcijaša iz Makedonije, BiH, Slovenije, ali i svih krajeva Srbije.Na zadovoljstvo udruženja DORA iz Kikinde, koje je susrete pokrenulo povodom 1. aprila, Dana omladinskih radnih akcija, sa željom da evociraju uspomene na davno prohujala vremena, u goste im je stiglo i pedesetak članova udruženja Italijana iz Poreča.- Mnogo smo slušali i čitali o ovim susretima, a trodnevno druženje prevazišlo je sva naša očekivanja - kaže za Kurir Marijan Trifunac iz Poreča:Pobratimljenje- Nije nam teško palo da se na kratko nađemo u ulozi nekadašnjih akcijaša. Domaćinima smo na dar doneli maslinu, koja simbolizuje mir i suživot. Dve palme i maslinu zasadili smo u centru Kikinde u znak trajnog prijateljstva Poreča i grada domaćina.

Kao nekad... Podsetili na vreme ORA
Kao nekad... Podsetili na vreme ORA

I njegova koleginica Lara Muzica priznaje da će iz Banata u Istru poneti najlepše uspomene:- Uverena sam da je ovo početak jednog lepog i iskrenog prijateljstva.Gostima iz Poreča naročito se svidelo kad su bivši akcijaši odeveni u brigadirke i okićeni udarničkim značkama veselo uzvikivali parolu: „Tito, partija, omladina, akcija“ i pevali „Hej-haj, brigade, hej-haj, ruke mlade“...Plakali- Ovi susreti neguju istinske vrednosti, a nisu isključivo emotivnog karaktera. Svake godine nešto konkretno uradimo i prisetimo se dana kad smo izgarali na trasama od Vardara do Triglava. Ovog puta pošumili smo okolinu Ruskog Sela kod Kikinde. Rečima se ne mogu opisati emocije koje nas obuzmu kad se ponovo vidimo, družimo i radimo. Mnogi ne mogu, ali i ne žele da sakriju suze radosnice - kaže za Kurir Vesna Petković, predsednica udruženja DORA.Prema njenim rečima, većina njih učestvovala je 1989. godine na ORA Kikinda, poslednjoj radnoj akciji u gradu na severu Banata.

Uvek najboljiSTOPAMA ALIJE SIROTANOVIĆANi ovi susreti nisu protekli bez akcijaša iz Breze. Predvodio ih je Arif Sirotanović, bratić čuvenog Alije Sirotanovića, heroja socijalističkog rada.- Moj amidža je 1949. godine iskopao 152 tone uglja za jednu smenu, a akcijaši iz Breze su dva puta učestvovali na radnim akcijama u Kikindi. Uvek smo bili najbolji. Već decenijama nas spajaju neraskidiva prijateljstva koje ni ratovi nisu uništili. Našoj deci i unucima to ostavljamo u amanet - priznao je Arif.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track