LEGLO ZARAZE U NIŠKOM VRTIĆU: Bakterije pronađene kod 34 deteta i 1 zaposlenog!
Foto: Shutterstock

Potencijalna opasnost od komplikacija

LEGLO ZARAZE U NIŠKOM VRTIĆU: Bakterije pronađene kod 34 deteta i 1 zaposlenog!

Društvo -
U vrtiću „Zvončići“ koji je pohađala preminula J. S. (4) bakterije u brisu grla i nosa pronađene su kod 34 deteta i jednog zaposlenog.

Od toga, beta hemolitički streptokok grupe A, koji je imala i J. S., ima 13 mališana.

Nakon smrti devojčice koja je preminula usled streptokoknog toksičnog šok sindroma, izuzetno retke komplikacije bakterijske infekcije sa ovčijim boginjama, brisevi su uzeti od 96 mališana koji su bili u kontaktu sa njom, od ukupno 274 dece i zaposlenih. U vrtiću je proglašena i epidemija ovčijih boginja koje su potvrđene kod osmoro dece.

- Od 35 briseva, 13 ima beta hemolitički streptokok grupe A, kod 10 je nađen stafilokok aureus, a kod 12 pneumokok. Među osmoro dece kod kojih je potvrđena varičela, jedno dete ima i beta hemolitički streptokok grupe A. Dali smo preporuku Domu zdravlja da deca kod koje je potvrđeno prisustvo bakterija prime petodnevnu dozu antibiotika, a da druga deca koja su bila u kontaktu dobiju jednodnevnu dozu - kaže direktor Instituta za javno zdravlje dr Miodrag Stojanović. Epidemiolog dr Bratislav Tiodorović kaže da nema mesta za paniku, ali da treba biti oprezan.

- Ta deca nose potencijalno patogene bakterije u grlu. Mogu da ih prenose na drugu decu, vazduhom, kontaktom... - kaže Tiodorović.

(Blic/B. Janačković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track