JEZIVO: Nož sakrio u anus, pa isekao osoblje u Lazi Lazareviću?!
Foto: Dragana Udovičić

Psihijatrijski pacijent napao zdravstvene radnike

JEZIVO: Nož sakrio u anus, pa isekao osoblje u Lazi Lazareviću?!

Društvo -

Pomahnitali A. V. (55) jednom tehničaru na klinici sečivom presekao venu na ruci, a drugog izbo više puta u leđa i vrat

BEOGRAD - Pacijent na Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ A. V. (55) u noći između četvrtka i petka napao je nožem dvojicu tehničara s te klinike. Tom prilikom jednom medicinskom radniku presekao je venu na ruci, dok je drugom naneo više uboda u predelu leđa i vrata.Sumnja se da je pacijent, i pored toga što su ga policajci pretresli i s lisicama na rukama doveli na kliniku, nekoliko sati pre toga prošvercovao sečivo krijući ga u analnom otvoru.Pacijent A. V. dobio je po prijemu odgovarajuću terapiju, a zbog agresivnosti lekari su ga fiksirali za krevet. On je, međutim, sečivom isekao kožne držače kojima je bio vezan i napao osoblje bolnice.- U jednom trenutku čuo sam vrisak doktorke. Potrčao sam ka odeljenju. Uleteo sam u sobu u kojoj je bio mrak i na mene je nasrnuo čovek. Tek kad je zamahnuo rukom, video sam da ima sečivo. Srećom, izmakao sam se na vreme, pa me je ubo u vrat, ali sa strane - priča za Kurir Dragan Jovičić, tehničar na prijemnom odeljenju.On kaže da je s teškom mukom uspeo da mu izbije nož iz ruke i savlada ga, nakon čega je tek video da je i njegov kolega povređen.- Njemu je bila povređena ruka. Izgubio je mnogo krvi. U Urgentnom centru, gde su nas odvezli, krpili su mu venu - dodaje Dragan.On kaže da tek sad shvata u kakvoj se opasnosti nalazio.- Da me je samo koji centimetar dalje ubo, danas ne bih bio sa svojom decom. A i pacijenti su bili u opasnosti. U toj sobi ima 12 kreveta. Možete da zamislite šta bi se desilo da je krenuo redom i počeo da zabada jednog po jednog - dodaje Dragan, čija je supruga u devetom mesecu trudnoće.Goran Mladenović, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije, koji je takođe zaposlen u „Lazi“, kaže da su ovakvi napadi na osoblje redovni, a da Ministarstvo zdravlja uprkos obećanjima nije uradilo ništa da ih zaštiti.- Otkako je u januaru ubijena medicinska sestra u Šapcu, u ministarstvu smo tražili da se poboljša bezbednost radnika. Na klinici nemamo unutrašnju službu obezbeđenja, nemamo dovoljan broj medicinskog osoblja, oprema kao što su kaiševi za fiksaciju zastarela je i propala. Nemamo ni najobičniji metal-detektor - upozorava Mladenović.On navodi da je očigledno MUP napravio propust prilikom pretresa pacijenta.

HronologijaNAPADI NA LEKARE21. mart 2016 - Lekara Hitne pomoći u Nišu napala je pacijentkinja, nezadovoljna tretmanom, i nanela mu povrede glave i šake17. februar 2016 - Suprug pacijentkinje davio i tukao lekara u GAK Narodni front jer je dozvolio njegovoj ženi da napusti bolnicu15. januar - Registrovani narkoman upao u kragujevački Dom zdravlja i krojačkim makazama pretio medicinskim radnicima12. januar 2016 - Vukašin Vilotić ubio je medicinsku sestru Ljubinku Popović (55) iz Šapca

ArsenalPACIJENTIMA ODUZIMALI SEKIRE I BOMBEKako je Kurir pisao, sekire, čekići, bodeži, pa čak i pištolji i bombe samo su neki od predmeta koje su zdravstveni radnici oduzimali pacijentima na prijemu u kliniku.Zaposleni su i ranije ukazivali na značaj toga da na klinici imaju profesionalno obezbeđenje, a povodom najnovijeg incidenta u ponedeljak u 11 časova održaće i štrajk upozorenja.

Slavica Đukić DejanovićPOVEĆATI BROJ RADNIKAPovređene tehničare obišla je direktorka „Laze Lazarević“ Slavica Đukić Dejanović, koja je istakla da treba povećati broj zaposlenih na rizičnim odeljenjima.- Napadnuti tehničari bili su profesionalci i osposobljeni za reagovanje u takvim slučajevima, da nisu, takvi napadi bi mogli biti katastrofalni, odnosno s tragičnim ishodima - navela je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track