Patrijarh Irinej predvodio litiju u Nikšiću

Patrijarh Irinej predvodio litiju u Nikšiću

Društvo -
Ima li veće radosti za Boga nego da vidi okupljen narod u ovako velikom broju, okupljen u ime Božje. Ima li veće radosti nego kad je narod sabran. To je predukus carstva Božjeg, poručio patrijarh

NIKŠIĆ - Nekoliko desetina hiljada građana Crne Gore prisustvovalo je večeras svečanoj litiji u Nikšiću, u čast Svetog Vasilija Ostroškog, koju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Na svečanoj litiji, koja se organizuje već 16 godina, okupio se veliki broj vernika ne samo iz Nikšića, već iz svih krajeva Crne Gore.

Pored patrijarha Irineja, litiju su predvodili i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, sa brojnim sveštenstvom. Na glavnom gradskom trgu u Nikšiću sabrani narod je pozdravio patrijarh Irinej, ukazujući na veličinu Svetog Vasilija Ostroškog. "Ima li veće radosti za Boga nego da vidi okupljen narod u ovako velikom broju, okupljen u ime Božje. Ima li veće radosti nego kad je narod sabran. To je predukus carstva Božjeg", kazao je on.

Patrijarh Irinej je istakao da se Sveti Vasilije Ostroški smatra jednim od najvećih čudotvoraca ne samo u srpskoj crkvi, nego u celom pravoslavnom i hrišćanskom svetu. On je naveo da veliki broj okupljenih građana, "u današnjem vremenu kada su se mnogi ohladili od vere, predstavlja najnovije čudo Svetog Vasilija Ostroškog"."Raduje se Bog kada mu podižemo hramove, ali najpre podignimo hram u duši svojoj i srcu svome", kazao je patrijarh Irinej.

Manastir Ostrog danas i juče pohodilo je na desetine hiljada vernika, kako iz Crne Gore, tako i Srbije i Republike Srpske, ali i ostalih država u regiona. Patrijarh Irinej,kako je najavljeno, osveštaće sutra Hram Svetog Save u Goliji i odlikovati ordenom Svetog Save Modraga - Daku Davidovića, ktitora hrama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja