Obeleženo 40 godina HE "Đerdap 1"
Foto: Beta

Obeleženo 40 godina HE "Đerdap 1"

Društvo -
Tokom 40 godina rada hidroelektrane proizvedeno je 230 milijardi kilovat-časova električne energije, čak 10 odsto više od plana

KLADAVO - U hidroelektrani "Đerdap 1" obeleženo je 40 godina njenog rada, tokom kojih je ta elektrana proizvela 230 milijardi kilovat-časova električne energije, čak 10 odsto više od plana.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić zahvalio je graditeljima HE "Đerdap 1", koji su ga, kako kaže, učinili da bude ne samo spomenik razvoju tehnologije i sposobnosti našeg društva, već da bude razvojni potencijal zemlje.

On je ukazao da je "Đerdap 1" simbol uspeha i dokaz da je u našem društvu moguće sagraditi kapitalne objekte kojima možemo da se ponosimo u svetu.

"HE "Đerdap 1" važna je za naš elektroenergetski sistem, jer samostalno obezbeđuje oko 18 odsto od ukupne proizvodnje struje iz kapaciteta EPS-a, dok privredno društvo "HE Đerdap" učestvuje sa oko 23 odsto", naveo je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

On je objasnio da je veoma važno što se posle ulaganja u obnovu proizvodnih postrojenja u termo sektoru, krenulo u podmlađivanje hidro sektora, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

U HE "Đerdap 1" u toku je revitalizacija drugog po redu agregata, a kako je istakao generalni direktor EPS-a revitalizacijom vrednom oko 134 miliona evra, biće produžen radni vek opremi za narednih 30 do 40 godina, a povećaće se pouzdanost i efikasnost rada. Obnovljeni "Đerdap 1", biće jači za ukupno 66 megavata.

Savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić naglasio je da je energetika šansa za razvoj Srbije i da je u poslednje četiri godine u našoj zemlji pokrenut snažan investicioni ciklus u toj oblasti.

On je rekao da je EPS, sa 538 miliona evra godišnjih ulaganja, jedan od najvećih investitora u Srbiji, te da je energetski sektor jedan od pokretača ekonomije, privrede i društva.

"Pokrenuti projekti pružaju šansu da se stručni timovi ljudi i dalje usavršavaju i osposobe za neke buduće projekte, a jedan od tih projekata je i gradnja reverzibilne HE "Đerdap 3", koja bi sa snagom od 2.400 megavata bila najveća na svetu", dodao je Šknudrić.

Direktor PD "HE Đerdap" Dragan Stanković zahvalio je graditeljima "Đerdapa 1", svima koji su učestvovali u radu elektrane, zaposlenima, kao i poslovnim partnerima u revitalizaciji elektrane.

Svečanosti u HE "Đerdap 1" prisustvovali su i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin, predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković, kao i kolege iz rumunske elektrane, strani i domaći partneri, koji učestvuju u revitalizaciji "Đerdapa 1".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track