OPREZ: Srbe pljačkaju na putu za Solun
Foto: Shutterstock

Moderni hajduci haraju u Grčkoj

OPREZ: Srbe pljačkaju na putu za Solun

Društvo -

Rumunski i bugarski državljani koji se predstavljaju kao Turci lakovernim turistima iz Srbije prodaju lažno zlato, a zatim im kradu novčanike!

Sve je veći broj građana Srbije koji na putu za Grčku postaju žrtve drumskih razbojnika, koji ih pljačkaju ili varaju prodajući im lažno zlato.Ovi moderni „hajduci“ uglavnom su rumunski ili bugarski državljani, a turiste vrebaju na putu Solun-Evzoni, kao i na delu auto-puta kod Asprovalte. Mirko Butulija, predsednik Auto-moto Saveza Srbije, kaže da je ova pojava prisutna na auto-putevima već godinama, ali da je ove godine naročito izražena u Grčkoj.Uigrane prevare- Oni često sa sobom imaju ometače mobilnih telefona kako žrtva ne bi pozvala stručnu službu za pomoć. Dok naivni turisti koji se zaustave pokušavaju da pomognu i reše problem „nesrećnom putniku“, druga ekipa odlazi do vozila koje je turista ostavio i uzimaju mu torbicu, novčanik, telefon i sve što je ostavio nezaštićeno - kaže Butulija. Ili drumski „gusari“ prilaze vozilima koja su u kvaru i nude pomoć.- Bilo je informacija da su prethodnih godina ovi prevaranti postavljali prepreke na putu, češljeve ili eksere, i sami prouzrokovali kvar da bi kasnije nudili pomoć - ističe predsednik AMSS, koji dodaje da su ipak najčešće prevare.

Teško dokazivo

- Rumuni ili Bugari se pretvaraju da su Turci i da su ostali bez novca, da su im blokirane kartice... Traže novac, a u zamenu nude lažno zlato. Ovakvu prevaru je teško dokazati, tako da ovi kriminalci retko budu privedeni pravdi - zaključuje Butulija i dodaje da je ovakvih kriminalaca bilo i u Srbiji.Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da, pored auto-puta kod Soluna, ovakvih pljačkaša ima i na auto-putu ka Atini.- Uglavnom su na deonicama auto-puta koje turisti često prelaze - upozorava Okanović, koji turistima iz Srbije savetuje oprez i stalnu budnost.

KAKO VARAJU TURISTE1. način

- Zaustavljaju vozilo žrtve signalizirajući i mašući rukama iz automobila s ukradenim tablicama- Traže novac glumeći Turke koji su ostali bez novca i s blokiranim karticama- U zamenu nude lažno zlato2. način- Parkiraju se i prave da im je vozilo u kvaru- Signaliziraju vozilima koja prolaze da im je potrebna pomoć- Dok im naivni turisti pomažu oko vozila, druga grupa pljačka auto3. način- Voze paralelno s vozilom žrtava i kroz prozor ukazuju na kvar- Nude pomoć- Sa zadnjeg sedišta izlaze još dvojica do tada sakrivenih pljačkaša, koji krišom pljačkaju- Nekoliko kilometara dalje bacaju dokumenta, a novac zadržavaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja