STEFANOVIĆ: Hrvatski ministar Orepović bi da Srbima uskrati pravo na jezik i pismo
Foto: Marina Lopičić

Skandalozna izjava ministra unutrašnjih poslova Hrvatske

STEFANOVIĆ: Hrvatski ministar Orepović bi da Srbima uskrati pravo na jezik i pismo

Društvo -

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je skandaloznom izjavu tehničkog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaha Orepića u kojoj na svaki način pokušava da uskrati pravo na jezik i pismo čak i malom broju Srba koje još nisu proterali iz Hrvatske.

"Želja da se pronađe bilo kakvo uporište, bez obzira koliko ono bilo lažno i besmisleno, da se srpskom narodu u Hrvatskoj uskrate zagarantovana ljudska prava, pravo na jezik i pismo i život bez straha od represije državnih organa, samo pokazuje da rukovodstvo Hrvatske ne razume šta su evropske vrednosti", ističe se u pisanoj izjavi Stefanovića.

"Očigledno ne razumeju ni šta je borba za jednakost i vladavinu prava i kako se na najbolji način pokazuje da ne podržavate fašističke režime, koji su sa srpskim narodom govorili isključivo jezikom malja, noža i jame", dodao je Stefanović.

Orepić je izjavio da, nakon brisanja "lažnih prebivališta" u Vukovaru, više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu.

Foto: Reuters/Antonio Bronić
Foto: Reuters/Antonio Bronić

"Niko ne želi da kaže istinu, ali ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 odsto. Ako je to jedino uporište za korišćenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga tog uporišta više neće biti", rekao je Orepić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track