Najnovije vesti

STOPAMA NAŠIH PREDAKA: Uz blagoslov patrijarha đaci otišli na Krf
Foto: Aleksandar Jovanović

Najtalentovanija deca ispraćena iz Saborne crkve

STOPAMA NAŠIH PREDAKA: Uz blagoslov patrijarha đaci otišli na Krf

Društvo

Deca će na stogodišnjicu od iskrcavanja srpske države i vojske na Krf, pomoći podizanje krajputaša junacima čuvenog Gvozdenog puka

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej ispratio je i blagoslovio 46 talentovanih đaka iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji su u utorak krenuli stopama naših predaka na Krf.

Dečica će, u organizaciji" Svetosavskog zvonca", na stogodišnjicu od iskrcavanja srpske države i vojske na to ostrvo, pomoći podizanje krajputaša junacima čuvenog Gvozdenog puka.

Patrijarh Irinej je najpre održao moleban u Sabornoj crkvi, a zatim se obratio vrednoj deci.

- Lepo se odmorite, obiđite prijateljsku zemlju, posetite svetinje i pripremite za predstojeću školsku godinu. Pokažite da ste dobra deca, vredna i vaspitana. Ovo putovanje je mala nagrada za trud i zalaganje koje ste pokazali. Srećan put i blagosloveni bili - rekao je patrijarh.Put Krfa već drugi put krenuo je i Konstantin Vukić, učenik sa Cetinja.

- Prošli put sam se vratio sa puno lepih utisaka, upoznao sam nove drugove, pa sam odlučio da se ponovo prijavim na konkurs "Svetosavskog zvonca". Nadam se da ću posetiti istorijska mesta, obnoviti spomenike, a i lepo se provesti - rekao je Vukić, s kim su se saglasile i devojčice iz Trebinja:

- Osvojila sam prvo mesto na konkursu video radova. Jedva čekam da krenem i upoznam nove drugove i ostrvo Krf - ispričala nam je vredna devojčica iz Trebinja. 

Među nagrađenom decom našao se i Lazar Rišar, talentovani srpski atletičar.

- Lazar je srpski Forest Gamp i on se ovde nalazi zbog svojih sportskih uspeha. Mislimo da će mu veoma prijati druženje sa pametnom i talentovanom decom, među kojom je i njemu mesto - rekao je za KurIr Dimitrije Stikić, vođa projekta "Stopama naših predaka"Stikić je objasnio je da učenici odlaze na Krf od 2012. godine.

- Do sada je sa nama išlo više od 200 dece, a ove godine vodimo novih 46 najboljih đaka iz čitavog regiona - Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore i Srbije, a idu i deca iz Ruske škole koja funkcioniše pri ambasadi Rusije u Beogradu - istakao je Stikić. Kako su na put krenuli i đaci generacije 17 palilulskih osnovnih škola, na ispraćaju se pojavio i predsednik beogadske opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

On je naglasio da je reč o prelepom projektu i da se Opština Palilula uključila u ovaj ogroman projekat sa SPC.

- Đaci će provesti 12 dana na Krfu gde će se upoznati sa našom tradicijom, istorijom i svim strahotama koje je naša vojska imala za vreme Prvog svetskog rata - rekao je Jovičić, koji je apelovao i na ostale predsednika opština da podrže projekat.

Mala voditeljka oduševila patrijarha Irineja

Među okupljenima ispred Saborne crkve našla se i voditeljka Malog dnevnika RTS, neodoljiva Anđela.

Devojčica se pozdravila sa patrijarhom Irinejom, koji se zadržao u razgovoru sa preslatkom devojčicom. 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...