NAJEZDA SMRDIBUBA U SRBIJI: Evo kako da ih se rešite i zašto NIKAKO da ih ni mrtve NE USISAVATE!
Foto: Profimedia

NAJEZDA SMRDIBUBA U SRBIJI: Evo kako da ih se rešite i zašto NIKAKO da ih ni mrtve NE USISAVATE!

Društvo -

Smrdibube je zaista teško ne primetiti: nesnosno zuje dok lete, a kada ih pritisnete ili makar samo pokušate da ih dodirnete, ispuštaju smrad po kome su zaslužile svoje "narodsko" ime.

To su biljni paraziti koje se hrane biljnim sokovima voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega ih uzgajivači smatraju za štetočine.

Iako ljudi svašta tvrde, smrdibuba vas ne može ujesti - jer nema zube. Ovi insekti se maksimalno trude da prežive zimu, zbog čega se krajem jeseni uvlače na razna skrovita mesta, što podrazumeva i naše domove.

Prirodna zaštita biljkama

Postoje biljke od kojih se smrdibube prirodno klone: beli luk i nana; možete od njih napraviti rastvor kojim ćete potom poprskati svoj paradajz, cveće, zemlju oko njih pa čak i prostor oko prozora ili ulaznih vrata, štetočine će ih se garantovano kloniti.

Iako je aroma mentola (nane) prijatna ljudskom njuhu, ipak porazmislite o tome da li ćete rastvorom belog luka poprskati unutrašnjost kuće, podove ili nameštaj.

Nikako ih ne usisavajte

Inače, smrdibube se ne legu u svojim skrovištima po ljudskim domovima tokom hladnog perioda, one se tu samo sklanjaju od zime. Koliko ih vam se uvuče u kuću, tačno toliko će na proleće iz nje izaći, ukoliko do tada prežive.

Savetuje se da nikako ne koristite usisivač pokupite ubijene smrdibube, jer će smrad ostati dugo unutra.

Čekajte da prođe mraz

Dr Olivera Petrović Obradović sa Poljoprivrednog fakulteta kaže da za njih nema leka.

Međutim, olakšanje je u tome što, kako navodi, smrdibube u kuće ne ulaze da bi se hranile, već da nađu mračno i toplo mesto.

“Lete po sobi da bi našle neki ćošak u koji mogu da se zavuku”, kaže Petrović Obradovićeva, ističući da će ih biti do mrazova, kada počnu mrazevi smiriće se, za oko dve-tri nedelje.

SMRDIBUBE SU OVIH DANA PREPLAVILE SRBIJU: Ali evo zašto nikako ne smete da ih ubijate

(EPK/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track