PROTOKOL O FORMIRANJU ZAJEDNIČKIH TIMOVA: Srbija i Francuska zajedno u borbi protiv terorizma
Foto: Stefan Jokić

Prioritet borba protiv nelegalne trgovine oružjem

PROTOKOL O FORMIRANJU ZAJEDNIČKIH TIMOVA: Srbija i Francuska zajedno u borbi protiv terorizma

Društvo -

BEOGRAD - Srbija i Francuska sutra će potpisati protokol sporazuma o formiranju francusko-srpskih timova u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, nedozvoljene trgovine oružjem i terorizma.

Na konferenciji koja je danas otpočela u Beogradu, govorili su Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, ministarka pravde Nela Kuburović, kao i ambasadorka Francuske Kristin Moro i Robert Geli ispred francuskog ministarstva pravde.

Predstavnici obe zemlje bili su saglasni da terorizam i kriminal ne poznaju granice i zato je neophodno da u borbi protiiv tog izazova, zemlje i njihovi pravosudni sistemi poboljšaju saradnju, a za Francusku i Srbiju prioritet će biti borba protiv nelegalne trgovine oružjem.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da je borba protiv terorizma i organizovanog kriminala jedan je od najaktuelnijih prioriteta kako u našoj zemlji tako i u svetu. Isto je konstatovao i tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, napominjući da su države Zapadnog Balkana, zbog ratnih zbivanja devedesetih godina, danas su pune nelegalnog oružja.

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da će se tokom redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine, pred poslanicima naći novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i terorizma čije će usvajanje omogućiti širenje nadlažnosti Tužilaštva za organizovani kriminal na veći broj krivičnih dela, a s ciljem daljeg jačanja rada tužilaštva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja