OTVOREN CENTAR U SKOPLJU: Srbija na čelu Balkanskih vojno-medicinskih snaga
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

OTVOREN CENTAR U SKOPLJU: Srbija na čelu Balkanskih vojno-medicinskih snaga

Društvo -

SKOPLJE - Ministri odbrane iz regiona sastaće se danas u Skoplju povodom ceremonije osnivanja Stalne organizacije Balkanskih vojno - medicinskih snaga, kojima će naredne dve godine predsedavati Srbija.

Balkanske vojno-medicinske snage čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija, te zemlje će učestvovati i pomagati jedni drugima u kriznim situacijama.

Centar za te operacije otvoren je danas u Skoplju, a Srbija će u naredne dve godine biti predsedavajuća zemlja. Balkanske medicinske snage su projektovane multinacionalne modularne snage namenjene za širok spektar operacija brzog odgovora na krizne situacije, posebno kada je reč o elementarnim i drugim katastrofama na prostoru Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Ambasade Norveške.

Dugoročno gledano ti kapaciteti bi se mogli koristiti i za međunarodne operacije.Po formiranju Balkanske medicinske snage treba da budu osposobljene da hitno reaguju u pružanju medicinske podrške nivoa 2 (lake poljske bolnice), do trenutka konsolidovanja postojećih civilnih medicinskih struktura.Cclanovi Balkanskih vojnomedicinskih snaga su u maju obeležili kraj vežbe "Proleće 2016" i predstavili stečena znanja brzog reagovanja u kriznim situacijama na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji.To je podrazumevalo sve od oživljavanja do brzih operacionih zahvata u montažnoj sali.Ovaj projekat, koji finansiraju Norveška i SAD, započeo je 2010. godione i jedinstven je primer saradnje u regionu gde svaka zemlja ima različit odnos prema EU i NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track