Na gorivu utajili 7 milijardi

Na gorivu utajili 7 milijardi

Društvo -
Šverceri gorivom oštetili državu jer su lož-ulje, na koje se ne plaća akciza, prodavali kao dizel
BEOGRAD - Pljačka decenije.
Šverceri goriva oštetili su prošle godine državu za sedam milijardi dinara neplaćenih poreza, saznaje Kurir. Trgovci su lož-ulje, na koje se ne plaća akciza od 37 dinara, prodavali kao dizel, na koji se akciza plaća. Oba goriva imaju isti sastav.
- Za grejanje je prosečno godišnje potrebno oko 60.000 tona lož-ulja, a prošle godine je potrošeno 195.000 tona. Najveći deo „razlike” od oko 135.000 tona, ili 158 miliona litara, potrošen je kao dizel za automobile i traktore - navodi sagovornik Kurira iz naftaških krugova.
Računicu je potvrdila i Milica Bisić, profesor javnih finansija i fiskalne politike.
- Na osnovu potrošnje lož-ulja pre i posle ukidanja akcize u avgustu prošle godine može se proceniti da su gubici za budžet od tog meseca do kraja godine bili sedam milijardi dinara na ime neplaćenih akciza i PDV - kaže ona.
Država je ukinula akcizu na lož-ulje iz uvoza kako bi ga izjednačila sa istim derivatom iz domaće proizvodnje, ali to su iskoristili šverceri. Pre nekoliko dana akciza je vraćena.
Osim budžeta oštećeni su i vozači. Nedavno su dva auto-prevoznika platila visoke kazne, jedan čak više od 20.000 evra, jer su im Nemci i Makedonci umesto dizela u rezervoaru našli lož-ulje, što nije dozvoljeno.
(V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track