PRIZNANJE: Velimir Perović dobio nagradu za novinarsku humanost

Nagrada "Đoko Vještica"

PRIZNANJE: Velimir Perović dobio nagradu za novinarsku humanost

Društvo -

Dobitnik nagrade Velimir Perović rekao je da ovo priznanje doživljava “kao krunu četvorogodišnjeg humanitarnog rada i više od 150 realizovanih pojedinačnih humanitarnih akcija čiji je cilj bio da se pomogne deci iz socijalno ugroženih porodica, da se obezbede aparati za neonatalni skrining sluha za svih 56 porodilišta u Srbiji, i da se najugroženijim porodilištima obezbede klima uređaji”

BEOGRAD - Nagrada za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ u petak je uručena uredniku „Blic fondacije“ Velimiru Peroviću koji je osmislio, uređivao i vodio akcije „Srce za decu“.

Predsednik žirija Zoran Stanojević rekao je da „kada je žiri gledao predloge zaključio je da se akcija koju je sproveo Perović izdvaja na način na koji je to radio Đoko Vještica.

"Umesto da samo ukazuje na probleme, akcijski je pristupio rešavanju problema. I to je žiri prepoznao. Bez energičnosti Velimira Perovića aparati za proveru sluha kod beba bila bi još uvek u toku“, istakao je Stanojević.

On je dodao i da je „bilo lako dodeliti nagradu kada jedan od predloga toliko odskače od drugih“.

Stanojević je čestitao Peroviću na istrajnosti i snalažljivosti i zahvalio se u ime svih roditelja koji će sada imati jednu brigu manje.

Dobitnik nagrade Velimir Perović rekao je da ovo priznanje doživljava “kao krunu četvorogodišnjeg humanitarnog rada u „Blic fondaciji“ i više od 150 realizovanih pojedinačnih humanitarnih akcija čiji je cilj bio da se pomogne deci iz socijalno ugroženih porodica, da se obezbede aparati za neonatalni skrining sluha za svih 56 porodilišta u Srbiji, i da se najugroženijim porodilištima obezbede klima uređaji”.

Perović je rekao da je ovom akcijom zbrinuto više od 400 mališana iz oko 80 porodica, koji su živeli u uslovima karakterističnim za srednji vek, a sada imaju mogućnost za normalno i zdravo detinjstvo.

“Zbog toga sam najponosniji na tu akciju” rekao je i dodao da su “efekti ove akcije trajni, za razliku od novinskih tekstova koji uglavnom traju jedan dan”.

Perović se zahvalio i svojim kolegama koji su ga predložili za nagradu, članovima žirija koji su njegov rad prepoznali, UNS-u koji je nagradu ustanovio i donatoru Jovici Pavloviću.

Nagrada „Đoko Vještica“ ustanovljena je 2011. godine na inicijativu Miloša Bata Milatovića i Jovice Pavlovića.

Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje obezbeđuje poznati privrednik Jovica Pavlović.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Dragoljub Janojlić, „Nezavisne novine Palanačke“ (2011), Silvija Slaming, „Kurir“ i Sadik Hamidović, Radio „Veselje“ (2012), Tamara Grujić, TV „Prva“ i Branko Stanković, RTS (2013), Miroljub Dugalić, „Politika“ (2014) i Stevo Lapčević „Sremske novine“ (2015).

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track