SKANDAL U KNINU: Prekopavaju srpske grobove!
Foto: Veritas.org.rs

Nema mira za pokojnike

SKANDAL U KNINU: Prekopavaju srpske grobove!

Društvo -

Ukoliko ne bude plaćena nadoknada za grobna mesta, preminuli će biti izbačeni iz grobova, navodi se u obaveštenju izlepljenom na spomenike

Hrvatska je devedesetih proterala više od 200.000 živih Srba, a sada su na red došli i mrtvi!Naime, „Gradsko zelenilo i čistoća“ iz Knina odlučilo je da prekopa grobove pravoslavnih pokojnika i izbaci njihove posmrtne ostatke ukoliko ne budu plaćene naknade za njihova grobna mesta.

Na spomenike su zalepili i obaveštenje u kojem se navodi da se grob smatra napuštenim zato što 10 godina nije plaćeno održavanje, te da se tako uskoro tu može „useliti“ novi pokojnik.

Savo Štrbac, direktor Veritasa, smatra da se ovim postupkom šalje jasna poruka da ni mrtvi Srbi više nisu poželjni u Hrvatskoj. Očigledno je, ocenjuje on, da je nakon etničkog čišćenja živih Srba u „Oluji“ 1995. na red došlo i etničko čišćenje mrtvih, a sve to na necivilizovan i ciničan način, koji je za svaku osudu.- Zar nije cinizam slati Srbima ovakvo obaveštenje iz firme čije se sedište nalazi na adresi „Trg Oluje 9“, koji je dobio ime po akciji etničkog čišćenja Srba? Takođe, zar ne bi bilo normalnije i primerenije da ova članica EU održava grobove proteranog naroda i da jednom godišnje i njima neko upali sveće umesto da kači ovakve poruke - navodi Štrbac i dodaje da ovakav način „dostavljanja“ obaveštenja ne postoji ni u jednom zakonu, pa da tako i nema pravni značaj.Takođe, veliki problem je i što neki od pokojnika uopšte nemaju naslednike koji bi eventualno platili održavanje grobova.- Kome je upućeno obaveštenje na spomeniku porodice Žunić? Dušan, Ilija i Mara rođeni su u prvoj deceniji 20. veka, a umrli nekoliko godina pre rata. Gde su sada njihovi naslednici i da li ih uopšte imaju? Kome proslediti obaveštenje i ko će njihove posmrtne ostatke eventualno preneti na drugu lokaciju? - upitao je Štrbac.U „Gradskom zelenilu i čistoći“ iz Knina juče nije bilo moguće dobiti komentar ovim povodom, ali su se na ovu priču osvrnuli svi vodeći hrvatski portali i osudili takav postupak. Podsetimo, ista situacija je početkom godine bila i na groblju u Pakracu.

Miodrag LintaEU DA OSUDI ANTICIVILIZACIJSKI ČINMiodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, ocenjuje da je ovo što se dešava u Kninu anticivilizacijski čin zbog kojeg bi morale da se oglase i evropske institucije, koje bi poslale jasnu poruku da je ovakvo postupanje nedopustivo u 21. veku:- Ovo što se dešava sa srpskim grobovima u Kninu samo je još jedan dokaz da Hrvatskoj smeta sve što je srpsko. Devedesetih su uništili oko 3.000 srpskih spomenika i ovo sada je samo nastavak brisanja svega što podseća na srpsko.

(Foto: veritas.org.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja