Osmacima danas poslednji dan

Raspust

Osmacima danas poslednji dan

Društvo -
Osmake za manje od 20 dana čeka polaganje završnog ispita - male mature
BEOGRAD - Za učenike osmog razreda i maturante srednjih stručnih škola u Srbiji danas se završava drugo polugodište i poslednji je dan ove školske godine.
Osmake za manje od 20 dana čeka polaganje završnog ispita - male mature. Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, biće 18. juna, a iz matematike 19. juna, od deset do 12 sati.
Ove godine polovina zadataka biće nepoznata, 25 odsto pitanja su iz zbirki, dok će 25 procenata biti takođe poznati zadaci, ali sa izmenjenim redosledom odgovora ili sa izmenjenim brojevima u odnosu na zadatke iz zbirki.
Posle polaganja završnog ispita učenici će popunjavati liste želja sa najviše 20 opredeljenja. Prvi upisni krug završava se 6. i 7. jula, a drugi, u školama u kojima ostane slobodnih mesta, 12. jula.
Maturanti srednjih stručnih škola pripremaju se za upis na fakultete, krajem juna i tokom jula.Na osnovnim akademskim studijama osam državnih univerziteta ima mesta za nešto više od 21.500 budžetskih brucoša, dok će u 47 strukovnih škola biti mesta za blizu 7.000 brucoša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track