NOVI TALAS STIŽE IZ BUGARSKE: 15.800 migranata ilegalno pokuššalo da uđe u Srbiju
Foto: Stefan Jokić

NOVI TALAS STIŽE IZ BUGARSKE: 15.800 migranata ilegalno pokuššalo da uđe u Srbiju

Društvo -

BEOGRAD - Kako se bliži zima tako i raste pritisak migranta koji pokušavaju ilegalno da pređu državnu granicu.

Taj pritisak poslednjih par dana stiže iz pravca Bugarske, rečeno je u MUP Srbije. Od 22. jula, kada su zajedničke snage vojske i policije preuzele odgovornost za obezbeđenje državne granice sa Bugarskom i Makedonijom, do danas, otkriveno je više od 15.800 migranata koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu.

Od tog broja, njih oko 14. 300 odustalo je od namere ilegalnog prelaska, kada su uočili pripadnike vojske i policije, dok su ostali prevezeni u prihvatne centre širom Srbije.

Odlukom Vlade Republike Srbije, 17. jula 2016. godine formirane su Zajedničke snage vojske i policije sa zadatkom da spreče pokušaje ilegalnih prelazaka državne granice iz Bugarske i Makedonije i onemoguće krijumčarenje migranata u ovoj zoni.

U početnom periodu njihovog angažovanja, kako ističu u MUP, iz pravca Makedonije je beleženo i do 280 pokušaja prelaska državne granice dnevno na dužini od 104 kilometra, a sada je taj pritisak izražen iz pravca Bugarske.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova podneli su 65 krivičnih prijava protiv 119 počinilaca koji su u periodu od 22. jula do 16. novembra izvršili krivično dela nedozvoljenog prelaz državne granice i krijumčarenja 1.292 migranta.

Prema podacima MUP na teritoriji Srbije trenutno se nalazi se oko 6.000 migranata, koji se nalaza u prihvatnima centrima, centrima za azil, u prihvatilištu za strance ili na teritoriji Beograda (park).

U kontroli granica Republike Srbije angažovani su policijski službenici Mađarske, Češke i Slovačke, a policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije angažovani su u obezbeđenju makedonsko-grčke granice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track