DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJKI: Za 5 godina u Srbiji poginulo 3.204, a povređeno 94.000 osobe
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

20.novembar

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJKI: Za 5 godina u Srbiji poginulo 3.204, a povređeno 94.000 osobe

Društvo -

BEOGRAD - Ove godine Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda - 20. novembra - posvećen je delovanju sistema nakon saobraćajne nezgode, pre svega spasavanju i zbrinjavanju povređenih, saopštio je Srpski komitet za bezbednost saobraćaja.

Kako se navodi u saopštenju, u proteklih pet godina u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginule su 3.204 osobe, a skoro 94.000 je teže i lakše povređeno.

Preko 4.000 ljudi ostali su trajni invalidi.Komitet ukazuje da su u Srbiji ključni problemi u sistemu spasavanja i zbrinjavanja povređenih i nedostatak koordinisanog delovanja hitnih službi (policija, hitna pomoć, vatrogasci) nedovoljna obučenost i opremljenost hitnih službi, nepostojanje sistema helikopterskog transporta, nepostojanje sistema 112, i nizak nivo obučenosti građana za pružanje prve pomoći.

U saopštenju se podseća da delotvornost spsasavanja i zbrinjavanja povređenih u saobraćajnim nezgodama značajno utiče na preživljavanje nezgode i težinu zdravstvenih posledica, i da je zato potrebno preduzeti mere kako bi hitna medicinska pomoć i vatrogasci-spasioci delovali bolje i brže.

Pored Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova odgovornost za rad hitnih službi imaju i lokalne samouprave koje su nadležne za službe hitne pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track