OVIH DANA SE TRESE BALKAN: Ovo su PRAVILA koja morate poštovati prilikom ZEMLJOTRESA!
Foto: Ap

OVIH DANA SE TRESE BALKAN: Ovo su PRAVILA koja morate poštovati prilikom ZEMLJOTRESA!

Društvo -

Ako se snažan potres dogodi u naseljenom području, često nastaju i katastrofalne posledice po stanovništvo uz veliku materijalnu štetu. Pročitajte pravila ponašanja u kriznoj situaciji izazvanoj zemljotresom!

Opšte činjenice o zemljotresu:

- Zemljotres ne ubija, ubijaju građevine i delovi građevina. Znamo da se zemljotres može dogoditi, može se predvideti njegova jačina, ali se tačno vreme kada će udariti ne može predvideti. Najbolja preventiva je dobro planiranje, projektovanje i izgradnja građevina otpornih na zemljotrese. Potrebna je konstantna edukacija stanovništva i osposobljavanje operativnih snaga.

- Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite pre zemljotresa kako biste se što bolje pripremili da zaštitite sebe i svoje najmilije.

Foto: AP
Foto: AP

PRE ZEMLJOTRESA:

- Popravite neispravne električne instalacije, plinske i vodovodne cevi.

- Ako je moguće, ugradite fleksibilne cevi za plin i vodu kako bi se izbeglo njihovo pucanje.Držite velike i teške predmete na nižim policama. Dobro pričvrstite visoke, plitke ormare i police, ogledala i ramove slika za zidove.

- Onemogućite ljuljanje pokretnih (na točkićima) delova nameštaja (TV i kompjuterski stolovi i slično) i tehničke opreme (TA peći, klima-uređaji i slično).

- Boce, staklo, porculan i druge lako lomljive predmete držite u niskim zatvorenim ormarićima. Brave će sprečiti ispadanje sadržaja iz ormara.

- Ako je moguće, proverite stanje temelja. Ako su temelji dobri, manja je verovatnoća da će kuća biti oštećena.

- Pronađite 'sigurna' mesta u svakoj sobi - čvrst sto ili noseći zid - koja će vam poslužiti kao sklonište za vreme zemljotresa.

- Nadohvat ruke neka vam budu baterijska lampa, baterijski radio, pištaljka i komplet prve pomoći.

- Treba uvek imati određene zalihe hrane i pića (pre svega vode). Zajedno sa članovima porodice odredite dva mesta za sastanak posle zemljotresa. Prvo neka bude u blizini kuće (na nekoj otvorenoj površini), a drugo negde u kraju (u slučaju da niste u mogućnosti da dođete do kuće). Svako u porodici mora da zna mesto i adresu sastanka.

Foto: AP

U TOKU ZEMLJOTRESA:

- Minimalno se krećite tokom zemljotresa. Nastojte da što kraćim putem dođete do najbližeg sigurnog mesta. Ostanite u kući dok zemljotres ne prestane, a zatim što mirnije izađite na otvoren prostor i udaljite se od građevina. Barem za decu ponesite toplu odeću i pokrivače. Ponesite dokumenta, novac i medikamente za bolesne članove porodice. Ako ste u mogućnosti, ponesite i prvu pomoć, hranu i vodu. Pre izlaska iz kuće se potrudite da isključite plin, struju i vodu.

Ako ste u zatvorenom prostoru:

- Sakrijte se ispod čvrstog stola ili klupe ili uz noseći zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama i stanite u ćošak nosećeg zida. Ostanite daleko od stakla, prozora, spoljnih vrata i spoljnih zidova, i svega onoga što bi moglo da padne, npr lusteri, lampe i nameštaj.

- Ako ste u krevetu kad počne zemljotres, ostanite tamo - čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ukoliko ste ispod teškog lustera koji bi mogao pasti. U tom slučaju, premestite se na najbliže sigurno mesto.

- Sakrijte se ispod štoka vrata samo ukoliko znate da je reč o snažnom nosećem zidu. Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla potpuno ne smiri i tada izađite na otvoreno. Većina povreda tokom zemljotresa se dogodi kada ljudi panično istrčavaju napolje. Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije (građevinski materijal, staklo prozora ili vrata, električni kablovi, plinske cevi...)

- Ni u kom slučaju ne koristite lift.

Foto: AP
Foto: AP

Ako ste na otvorenom:

- Ostanite na otvorenom. Sklonite se od zgrada, bandera, drveća…

Ako ste u vozilu:

- Zaustavite se brzo, ali sigurno, i ostanite u vozilu. Izbegavajte zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i bandera. Budite oprezni - posle potresa moguća su oštećenja ulica, nadvožnjaka, mostova. Vozilo parkirajte gde ima mesta kako ne bi ometalo prolaz većim službenim vozilima.

- Ako ste pod ruševinama:

- Ne palite šibice ili upaljače. Kretanje smanjite na minimum. Pokrijte usta maramicom ili delom odeće.

- Pokušajte da ostanete smireni i lagano udarajte po cevima ili zidu tako da spasioci mogu da vas pronađu.

- Koristite pištaljku ukoliko je imate. Ne vičite ako ne morate - vikanje može da prouzrokuje udisanje opasne količine prašine

Foto: AP

POSLE ZEMLJOTRESA:

- Budite spremni za nove potrese. Naknadni potresi su slabije jačine, ali su opasni jer mogu da prouzrokuju dodatnu štetu na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna.

- Ostanite mirni i strpljivi. Pregledajte povređene i pružite prvu pomoć ranjenim. Obavestite hitne službe da ima ranjenih. Pratite radio program kako da biste čuli obaveštenja i uputstva hitnih službi.

- Nadležne službe daju informacije preko javnih sredstava informisanja (TV i radio). Ako se proglasi evakuacija, postupite prema uputstvima. Pobrinite se za kućne ljubimce.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track