Najnovije vesti

PTIČJI GRIP PONOVO HARA: Vojvodini preti pomor živine
Foto: Reuters

Bolest po Srbiji

PTIČJI GRIP PONOVO HARA: Vojvodini preti pomor živine

Društvo

U dva gazdinstva u Kovilju zaražena je perad. Stručnjaci se plaše da bi virus mogao da se proširi i na druge delove zemlje

Živina u dva gazdinstva u naselju Kovilj zaražena je ptičjim gripom, potvrdio je Milan Novaković, predsednik Južnobačkog okruga!Sagovornici Kurira upozoravaju da, iako nije opasan za ljude, virus H5N8, ukoliko se ne poštuju određene mere, može izazvati pomor živine ozbiljnih razmera i poljoprivrednicima naneti veliku materijalnu štetu.- Zbog zaraze je preduzeta opsežna akcija i blokirane su tri ulice uz vodu u Kovilju. Zaražena živina biće uništena. Srećom, šteta neće biti velika. Uzorkuju se i prate sva sumnjiva oboljenja. Nadam se da do širenja zaraze neće doći - poručio je Novaković i dodao da će država vlasnicima nadoknaditi štetu. Novaković je apelovao na sve živinare da perad drže u zatvorenom prostoru.Marko Tucakov, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, poručio je da je pojava ptičjeg gripa na području Kovilja detektovana 29. novembra, i to kod divljih labudova. Od tada je uginulo 15 jedinki tih ptica.On dodaje da je teško reći da li će se ovaj virus proširiti i na druge delove Srbije.- Živina se zarazi tako što jede izmet inficiranih ptica, a taj virus, kad dospe u organizam živine, izaziva brzu smrt. Divlje ptice su otpornije i duže vreme mogu biti rezervoari, a prilikom selidbe preneti virus i na druga područja - navodi Tucakov i dodaje da širom Evrope ima labudova zaraženih ovim virusom.

Epidemiolog Dragan DelićMUTACIJA JE ODLIKA VIRUSAEpidemiolog Dragan Delić kaže za Kurir da se, za razliku od virusa H5N1, koji je harao i po Srbiji, ptičji grip izolovan u Kovilju ne prenosi na čoveka:- Mnogi od humanih virusa nekad su bili samo životinjski. Mutacija je odlika virusa i nikad se ne zna da li će i kad neki virus mutirati, ali to nije slučaj ovde.

RUŽICA KANTAR

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...